Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «μεταλαϊκισμός» έφθασε και στη Ρωσία

Ο «μεταλαϊκισμός» έφθασε και στη Ρωσία

Στην παγκόσμια πολιτική γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι «μεταλαϊκιστές» γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, αναφερόμενη στην ανάλυση του πολιτειολόγου Μιχαήλ Βινογκράντοφ. Κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μεταλαϊκιστή πολιτικού είναι η επιδίωξη του να προσελκύσει τον ψηφοφόρο μέσω της προσωπικότητας του και να δημιουργήσει πολιτική τάση . Ο πολιτικός αυτός δεν προσανατολίζεται στις κοινωνικές διαθέσεις, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει στο κόσμο τη δική του θεώρηση για το μέλλον.

Στην παγκόσμια πολιτική γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι «μεταλαϊκιστές» γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, αναφερόμενη στην ανάλυση του πολιτειολόγου Μιχαήλ Βινογκράντοφ.

Κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μεταλαϊκιστή πολιτικού είναι η επιδίωξη του να προσελκύσει τον ψηφοφόρο μέσω της προσωπικότητας του και να δημιουργήσει πολιτική τάση . Ο πολιτικός αυτός δεν προσανατολίζεται στις κοινωνικές διαθέσεις, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει στο κόσμο τη δική του θεώρηση για το μέλλον. Ο μεταλαϊκιστής πολιτικός όπως πιστεύει ο Βινογκράντοφ, είναι ένας φλογερός νομοθέτης της κάθε μόδας και ως παράδειγμα αναφέρει την γνωστή δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ, η οποία άρχισε ήδη την προεκλογική της εκστρατεία.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της προεκλογικής της εκστρατείας, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όπως ο ίδιος εκτιμά, αλλά προς το παρόν η τάση αυτή που εκπροσωπεί ενισχύεται και ως συμβολικό σημείο αναφοράς μπορεί να εκληφθεί η νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Βινογκράντοφ, αναφέρει και άλλα παραδείγματα. Μεταλαϊκιστής πολιτικός κατά την γνώμη του, μπορεί να γίνει μια διασημότητα που δεν έχει πολιτική πειρα, όπως για παράδειγμα ο γεωργιανός ποδοσφαιριστής Κάχα Καλάντζε (που εξέλεγη τον Οκτώβριο δήμαρχος της Τυφλίδας), ή ο πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο που εξελέγη δήμαρχος του Κιέβου.

Ο Ρώσος πολιτειολόγος Βινογκράντοφ θεωρεί μεταλαϊκιστές πολιτικούς τους υποψηφίους που δεν έχουν πολιτική πείρα και δεν στηρίζονται σε πολιτικά κόμματα (όπως ο Πάβελ Κούκιζ, πολωνός ηθοποιός, μουσικός της ροκ και πολιτικός που ίδρυσε το πολιτικό κόμμα «Κούκιζ 15»). Ψηφοφόροι του είναι νέοι ηλικίας 20-30 ετών που παλιότερα αδιαφορούσαν εντελώς για την πολιτική.

Ο Βινογκράτνοφ θεωρεί ότι ένα βασικό γνώρισμα του μεταλαϊκισμού είναι η παρουσία των πολιτικών στο Instagram.

Οι αδυναμίες ωστόσο που έχουν οι μεταλαϊκιστές πολιτικοί είναι η υπέρμετρη πεποίθηση που έχουν για την δική τους «δεδομένη επιτυχία» και η κόπωση των ψηφοφόρων από την υπερδραστηριότητα που οι ίδιοι επιδεικνύουν.

Ο πολιτειολόγος Αντρέι Κολέσνικοφ δεν συμφωνεί με την άποψη ότι ο μεταλαϊκισμός είναι ένα νέο φαινόμενο. «Ο κάθε πολιτικός εμφανίζεται επειδή θέλει να προσφέρει, ως προσφορά, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να γνωρίζει, ποια ζήτηση θα έχει ο πολιτικός. Για παράδειγμα κανείς δεν σκέπτονταν ότι η χώρα καταστράφηκε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πριν κάνει την σχετική δήλωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην συνέχεια επιβεβαίωσαν ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα».

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Πετρόφ, από την πλευρά του θεωρεί ότι «πρόκειται για διάφορες μορφές λαϊκισμού, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το κοινό μεταξύ των προαναφερθέντων πολιτικών» Λέει μάλιστα ότι «ο λαϊκισμός που αναπτύσσεται για να αποκτηθεί η εξουσία και ο λαϊκισμός που αναπτύσσεται για να διατηρηθεί η εξουσία, είναι διαφορετικά πράγματα καθώς μπορείς απλά να κερδίσεις την εξουσία με λαϊκίστικα συνθήματα, αλλά να αξιοποιήσεις τα ίδια συνθήματα όντας στην εξουσία είναι πολύ πιο δύσκολο»

Ο ίδιος καταλήγει μάλιστα, λέγοντας ότι «Αν ο Τραμπ και η Σαμπτσάκ δεν εξέφραζαν αιτήματα της κοινωνίας, προφανώς θα έμεναν απαρατήρητοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024