Ελάχιστα διαφοροποιείται η εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση του αναμενόμενου swap των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέα ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 5,09%, του 5ετούς κινείται στο 4,12% και του 2ετούς στο 2,93%, με την αγορά να δείχνει ότι είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το επικείμενο swap των ομολόγων, καθώς τα spreads υποχώρησαν εν αναμονή της είδησης.

Τι αναζητούν τα fund

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, ορισμένα fund τα οποία ψάχνουν για αποδόσεις θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους παρά τους φόβους σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αλλά και η συνέχιση της ανόδου κυρίως των αμερικανικών επιτοκίων περιορίζουν ούτως ή άλλως τις ευκαιρίες στις ομολογιακές αγορές παγκοσμίως.

Η πρόταση ανταλλαγής αφορά 20 ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, γνωστού ως PSI, όπου οι ομολογιούχοι υπέστησαν κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που διακρατούσαν. Αναλυτές της αγοράς ανέφεραν πως η κίνηση είναι θετική, διότι σημαίνει μεγαλύτερη ρευστότητα για την αγορά.

Η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων δεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ η μέση διάρκειά τους θα παραμείνει η ίδια με τα παλαιά ομόλογα. Το 80% περίπου του ελληνικού χρέους αξίας 320 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή διακρατείται από τους επίσημους δανειστές της χώρας, ενώ περίπου 40 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Περίπου τα δύο τρίτα των ομολόγων προς ανταλλαγή διακρατούνται από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ελληνικές τράπεζες.

Η προσοχή της αγοράς θα παραμείνει εστιασμένη στο swap για το επόμενο τουλάχιστον τριήμερο, αλλά και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίοι είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας