Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

Στο τέλος Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Μετά τις εξαγγελίες του μερίσματος και την δρομολόγηση του swap των ομολόγων, επιχειρείται να κλείσουν και τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης καθώς εκπνέει ο χρόνος.

Στο τέλος Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Μετά τις εξαγγελίες του μερίσματος και την δρομολόγηση του swap των ομολόγων, επιχειρείται να κλείσουν και τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης καθώς εκπνέει ο χρόνος.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών στην Αθήνα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου έχει συνδεθεί χρονικά με μία πρώτη τεχνική συμφωνία και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να «κλείσει» προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Στο πρώτο Eurogroup του 2018 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου θα καθοριστεί, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ και η ατζέντα των συζητήσεων για το τέλος του προγράμματος καθώς και το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους.

Η αίσθηση που υπάρχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 28-29 Νοεμβρίου όταν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το προϋπολογισμό του 2018 και οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ενέργεια, πλειστηριασμοί και κοινωνικό μέρισμα είναι τα μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει «αναίμακτα». Τα θέματα αυτά κρύβουν δυσκολίες και σε διαπραγματευτικό, αλλά και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη «χρυσή τομή» για τη συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί τους δανειστές αλλά δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ενέργεια: Φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και για την μείωση του ποσοστού που έχει η ΔΕΗ στην αγορά.

Πλειστηριασμοί: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Χθες στη διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή των μελών του δ.σ. συμβολαιογραφικών συλλόγων συμφωνήθηκε να προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά στις 29 Νοεμβρίου, έτσι οι τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» και θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Κοινωνικό μέρισμα: Κοντά σε συμφωνία για το κοινωνικό μέρισμα (οι τέσσερις τομείς που θα διανεμηθούν τα ποσά. Υπάρχει συμφωνία για την κατανομή). Απαραίτητο να παραμείνει 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως μαξιλάρι. Είναι συμφωνημένο.

Αντικειμενικές αξίες: Οι αντικειμενικές αξίες μεταφέρονται για την επόμενη αξιολόγηση για τεχνικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024