Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Η Σαουδική Αραβία κρατά όμηρο τον Χαρίρι

Λίβανος: Η Σαουδική Αραβία κρατά όμηρο τον Χαρίρι

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση και την οικογένεια του Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στον Λίβανο.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση και την οικογένεια του Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στον Λίβανο.

«Δεν έχουμε μέχρι σήμερα ζητήσει την επιστροφή τους, αλλά έχουμε επιβεβαιώσει ότι (η οικογένειά του) επίσης κρατείται και μέλη της οικογένειας υφίστανται σωματική έρευνα εξερχόμενα και εισερχόμενα στο σπίτι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αούν.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Αούν ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την Σαουδική Αραβία ότι έχει αιχμάλωτο τον Χαρίρι αφού έπειτα από τόσες μέρες δεν έχει επιστρέψει στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου αρνείται να κάνει δεκτή την παραίτηση του Χαρίρι, αν δεν επιστρέψει στον Λίβανο για να την υποβάλει ο ίδιος.

Η κράτηση του Χαρίρι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Λίβανος δεν μπορεί να περιμένει πολύ καιρό για την επιστροφή του καθώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, έγραψε ο Αούν στο Twitter. Το Ριάντ διαψεύδει τις κατηγορίες περί κράτησης, ενώ και ο ίδιος ο Χαρίρι διεμήνυσε σήμερα μέσω Twitter ότι θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του και ότι είναι καλά.

Επίσης, ένα μέλος του κόμματός του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Αούν. Όπως είπε στο Reuters ο Οκάμπ Σακρ, ένας σιίτης πολιτικός που πρόσκειται στον Χαρίρι και είναι βουλευτής με το κόμμα του, το Ριάντ δεν έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό και την οικογένειά του και ο ίδιος είχε σήμερα επικοινωνία μαζί του.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όπως έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή, θα συναντηθεί με τον Χαρίρι στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Ο Λε Ντριάν αναμένεται αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Ριάντ όπου πρόκειται να συζητήσει για την πολιτική κρίση στον Λίβανο με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και να έχει συνάντηση με τον Χαρίρι, αλλά ο χρόνος της συνάντησης μένει να επιβεβαιωθεί.

«Ο Λίβανος επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζεμπράν Μπασίλ δήλωσε πως ο Λίβανος θα συνεχίσει να κάνει βήματα «με αδελφικό τρόπο» προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό του, τον Σάαντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε όντας στη Σαουδική Αραβία και δεν έχει επιστρέψει από τότε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλία, ο Μπασίλ είπε πως ο Λίβανος επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά χαρακτήρισε την παρουσία του Χαρίρι στο Ριάντ μετά την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου ως «μία μη κανονική κατάσταση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και την οικογένειά του στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Αφού μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο (της Σαουδικής Αραβίας) Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ο πρόεδρος (Μακρόν) προσκάλεσε τον Σαάντ Χαρίρι και την οικογένειά του στη Γαλλία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ευχή Μακρόν για επιστροφή Χαρίρι

Ο Εμανουέλ Μακρόν «εύχεται» ο Σάαντ Χαρίρι να μπορεί να επιβεβαιώσει από τον Λίβανο τη βούλησή του να παραιτηθεί, αν αυτό επέλεξ», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι κρατά τον Χαρίρι.

«Η Γαλλία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας του Λιβάνου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται ο πρωθυπουργός να μπορεί να επαναλάβει, να επιβεβαιώσει στον Λίβανο τη βούλησή του να παραιτηθεί αν αυτό επέλεξε», δήλωσε ο Καστανέρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναμένεται να συναντηθεί με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία που ξεκινά σήμερα.

Χθες ο Μακρόν είχε «επαναλάβει την ευχή ο Σάαντ Χαρίρι να μπορέσει να μεταβεί στον Λίβανο όπως έχει ανακοινώσει». Από τότε, η Γαλλία, που έχει δεσμούς με όλους τους παράγοντες της περιοχής, πολλαπλασιάζει τις πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλίσει την επιστροφή του στον Λίβανο.

Ο Χαρίρι προκάλεσε σοκ στις 4 Νοεμβρίου όταν ανακοίνωσε ξαφνικά την παραίτησή του από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την «επιβολή» που ασκεί στη χώρα του το Ιράν και ο σύμμαχός του στον Λίβανο, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Δήλωσε σε συνέντευξη την Κυριακή πως είναι «ελεύθερος», «είναι πολύ καλά» και διαβεβαίωσε πως θα «επιστρέψει αν ο θέλει ο Θεός στον αγαπημένο [του] Λίβανο».

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024