Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπαλάφας: Από χώρα περάσματος μετατραπήκαμε σε χώρα εγκλωβισμού

Μπαλάφας: Από χώρα περάσματος μετατραπήκαμε σε χώρα εγκλωβισμού

Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση δεκάδων προσφύγων στην πλατεία Αριστοτέλους, με πρόθεση να κινηθούν προς τα σύνορα, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Mπαλάφας, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες, «όπως και η πρόσφατη απεργία πείνας στην Αθήνα, είναι ενέργειες που έχουν καταρχήν τη δική μας κατανόηση, τις αντιμετωπίζουμε με προσοχή και έναν ψύχραιμο τρόπο». Διερωτήθηκε για την πρόθεσή τους να μεταβούν στα σύνορα. «Θα πάνε στα κλειστά σύνορα να κάνουν τι; Πώς θα περάσουν;» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση δεκάδων προσφύγων στην πλατεία Αριστοτέλους, με πρόθεση να κινηθούν προς τα σύνορα, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Mπαλάφας, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες, «όπως και η πρόσφατη απεργία πείνας στην Αθήνα, είναι ενέργειες που έχουν καταρχήν τη δική μας κατανόηση, τις αντιμετωπίζουμε με προσοχή και έναν ψύχραιμο τρόπο».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, στο περιθώριο εκδήλωσης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στη Θεσσαλονίκη, διερωτήθηκε για την πρόθεσή τους να μεταβούν στα σύνορα. «Θα πάνε στα κλειστά σύνορα να κάνουν τι; Πώς θα περάσουν;» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του γεγονότος, «κατανοώντας πάντα το αίσθημα ματαίωσης που αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπλέον θέσεις φιλοξενίας που απαιτούνται σε ξενώνες για ασυνόδευτους πρόσφυγες, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζεις σήμερα και καθαρίζεις», θέτοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στα νησιά, η οποία πριν από μερικούς μήνες ήταν αρκετά καλή.

«Συγκρούεται Τουρκία – Ευρώπη και τα πληρώνει η χώρα μας»

«Η αύξηση, όμως, των ροών από τα μέσα Αυγούστου άλλαξε άρδην το σκηνικό στα νησιά, άνοιξε η στρόφιγγα. Δεν είναι ζητήματα που μπορείς να αλλάξεις, έχει να κάνει με διεθνή δεδομένα, δηλαδή συγκρούεται η Τουρκία με την Ευρώπη, η Μέρκελ με τον Ερντογάν, και τα πληρώνει η χώρα μας» κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

«Από χώρα περάσματος μετατραπήκαμε σε χώρα εγκλωβισμού μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων και τις αυξημένες ροές των τελευταίων μηνών», διαπίστωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ.Μπαλάφα, η μετανάστευση δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο με διακινδύνευση ζωής και δεν θα έπρεπε να καθιστά τους μετακινούμενους έρμαιο στα δίκτυα διακινητών. «Μονόδρομος αποτελεί η ύπαρξη νόμιμων οδών μετανάστευσης ενώ ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, είναι το πρόγραμμα της εθελούσιας επιστροφής», ανέφερε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο, Δανιήλ Εσδράς, σημείωσε ότι ανήλικοι πρόσφυγες εκπορνεύονται για λίγα ευρώ, τη στιγμή που οι διακινητές διαχειρίζονται το μεταναστευτικό παγκοσμίως.

«Γι΄ αυτό πνίγονται στη Μεσόγειο», είπε και πρόσθεσε: «στηρίζουν τις τύχες τους στους διακινητές οι οποίοι «διαφημίζονται» στο διαδίκτυο με ψεύτικες καταστάσεις».

Για τον γενικό γραμματέα συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζαννέτο Φιλιππάκο, ουσιαστικό μέλημα της κυβέρνησης είναι «η διασφάλιση της τάξης και ευνομίας στα νησιά του Αιγαίου», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «οι νησιώτες έχουν αντιληφθεί ότι για το νέο πακέτο εθελούσιων επιστροφών, απαιτείται διαχωρισμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024