Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγκυρα: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Άγκυρα: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Άκνταγ, δήλωσε ότι «πλέον ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά την περίοδο των ηγεσιών των Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ». Η δήλωση έγινε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά την στρατιωτική παρέλαση για τα 34 χρόνια από την ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)». Ο κύπριος πρόεδρος καταδίκασε έντονα την παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Άκνταγ, δήλωσε ότι «πλέον ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά την περίοδο των ηγεσιών των Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

Η δήλωση έγινε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά την στρατιωτική παρέλαση για τα 34 χρόνια από την ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Άκνταγ υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά υποστήριξε τα σχέδια λύσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι διασκέψεις της Ελβετίας απέτυχαν, «εξαιτίας της μη ρεαλιστικής και ασυμβίβαστης στάσης-στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Αθήνας».

Με αυτό τον τρόπο, είπε, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2008. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει πλέον να πάψει να συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο παιδί, στηριζόμενη στην μη ουδέτερη στάση της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Ο κ. Άκνταγ, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου και του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι η ίδρυση της «ΤΔΒΚ» εγγυάται την ειρηνική συμβίωση των Τουρκοκύπριων με τους Ελληνοκυπρίους. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Άκνταγ αναφέρθηκε στην σημασία της αρχής της πολιτικής ισότητας: «Η ΤΔΒΚ είναι ένα από τα ιδρυτικά και ισότιμα στοιχεία του νησιού», τόνισε.

Αναστασιάδης: Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε, νωρίτερα, έντονα την παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» πριν από 34 χρόνια.

Τόνισε ότι η ενέργεια αυτή «δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί στο Κυπριακό, και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα». «Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη, η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους», επεσήμανε, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Από τις δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά και άλλων τούρκων πολιτικών – σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης – φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια πολιτική, η οποία ποσώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία προσδοκούμε. «Εν πάση όμως περιπτώσει, δεν θέλω να προχωρήσω πέραν από την έντονη καταδίκη ενός αποσχιστικού φαινομένου, το οποίο δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό» κατέληξε.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους» και να παραδειγματιστεί από το γεγονός ότι αποσχιστικές, μονομερείς ανακηρύξεις «ανεξαρτησίας» είναι θνησιγενείς και δεν τυγχάνουν καμίας διεθνούς αναγνώρισης.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι η συμπλήρωση 34 χρόνων από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», «επιβεβαιώνει την πάγια διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και την αλαζονική περιφρόνηση της προς το διεθνές δίκαιο, τη βούληση και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

Τη στιγμή που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί «να προβάλει μέσω εκδηλώσεων και προκλητικών «εορτασμών», και να συντηρήσει μία παράνομη, ανυπόστατη, αποσχιστική οντότητα και ένα θνησιγενές μόρφωμα στα κατεχόμενα, το οποίο έχει καταδικαστεί διεθνώς από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024