Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σύμη: Τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα της «Ευρυδίκης»
Χωρίς ρεύμα το νησί από το απόγευμα της Δευτέρας

Σύμη: Τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα της «Ευρυδίκης»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.


Από το πρωί της Τρίτης βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές, και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Συστάθηκε συντονιστικό όργανο

Ο κ. Σαντορινιός, ο οποίος συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας και συμμετέχουν ο δήμαρχος Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Χρ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του στρατού.

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Συνδρομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Με το 549 τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στη Σύμη καθώς και με μέσα και προσωπικό της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Ρόδου συντρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.


Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 φορτωτής γαιών, 2 κινητά μαγειρεία, 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, 1 κινητός επικοινωνιακός κόμβος, 2 οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

Αυτοκίνητα έπεσαν στο λιμάνι

Ενδεικτικό της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο νησί είναι το γεγονός πως το βραδύ της Δευτέρας τρία αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, με αποτέλεσμα να πέσουν στο λιμάνι.

Στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος, ενώ μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία απέστειλε από τη Ρόδο δέκα πυροσβεστικούς υπαλλήλους και εννιά αντλητικά μέσα, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ζημιών.

Περαιτέρω, για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για το συντονισμό των δυνάμεων που θα συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Δέδε, και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.


ΝΔ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Στη Σύμη βρίσκεται, από το πρωί της Τρίτης, και ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει πως «υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας».

«Άμεσα, λοιπόν, θα πρέπει το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών, να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις και να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές», όπως αναφέρει.

Ο βουλευτής της ΝΔ ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία.

in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024