Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Le Monde: Tο 2017 ίσως η πιο θανατηφόρα χρονιά για πρόσφυγες

Le Monde: Tο 2017 ίσως η πιο θανατηφόρα χρονιά για πρόσφυγες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ανθρωπιστικές οργανώσεις για την τύχη των προσφύγων το 2017, χρονιά που οι αφίξεις από εμπόλεμες ζώνες στις ακτές της Ευρώπης ήταν αυξημένες. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ισπανία και ακόμα περισσότεροι στην Ιταλία, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Περισσότεροι από 100.000 έχουν διασχίσει την Μεσόγειο το 2017, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ανθρωπιστικές οργανώσεις για την τύχη των προσφύγων το 2017, χρονιά που οι αφίξεις από εμπόλεμες ζώνες στις ακτές της Ευρώπης ήταν αυξημένες. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ισπανία και ακόμα περισσότεροι στην Ιταλία, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Την Κυριακή, 250 διασώθηκαν κοντά στις ισπανικές ακτές. Ήδη περισσότεροι από 100.000 έχουν διασχίσει την Μεσόγειο το 2017 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι περισσότεροι φτάνουν στην Ιταλία, πράγμα που δημιουργεί «τεράστια πίεση» σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση. Το πιο δραματικό όμως είναι οι ζωές που χάνονται, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία φθάνουν τους 5.000 από την αρχή του χρόνου και οι περισσότεροι χάθηκαν από πνιγμό. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι, αν καμιά μέριμνα δεν ληφθεί, το 2017 θα είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για αυτόν τον πιο θανατηφόρο μεταναστευτικό δρόμο.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με την Τουρκία και το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, η Ιταλία έχει μετατραπεί στην κατεξοχήν θύρα εισόδου, μολονότι οι είσοδοι μέσω της Βουλγαρίας και των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν λιγότερο θανατηφόρες από τον διάπλου της θάλασσας. Η Ιταλία ποτέ βέβαια δεν γνώρισε την πίεση των ελληνικών ακτών κατά την περίοδο που η προσφυγική κρίση ήταν στο ζενίθ της και η Ουγγαρία και η Κροατία είχαν δεχθεί τότε μεγάλη πίεση, σημειώνει η Le Monde.

70 φορές μικρότερη πίεση δέχεται η ΕΕ από το 2015

Η ΕΕ στην πραγματικότητα δέχεται σήμερα πίεση 70 φορές μικρότερη από τον Οκτώβριο του 2015, αλλά η Ιταλία αντιμετωπίζει συνεχόμενη ροή 10-15 χιλιάδων μεταναστών κάθε μήνα εδώ και τρία χρόνια. Η Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη έκτακτη βοήθεια 35 εκατ. ευρώ για την Ιταλία και 46 εκατ. ευρώ για την Λιβύη, ένα πρόγραμμα στο οποίο αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία λόγω των κακών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από τις λιβυκές αρχές.

Ο άλλος πυλώνας του ευρωπαϊκού προγράμματος, η επιλογή όσων πραγματικά δικαιούνται ασύλου και η αναδιανομή τους στις ευρωπαϊκές χώρες, καθυστερεί. Έχουν γίνει μόλις 22.000 αναδιανομές από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε σχέση με τις υπεσχημένες 160.000, από τις οποίες οι 15.000 από την Ελλάδα και μόνο 7.000 από την Ιταλία. Από αυτούς τους τελευταίους πρόσφυγες, οι μισοί έχουν γίνει δεκτοί στη Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024