Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλυπτικά έγγραφα Λοβέρδου για τη Σαουδική Αραβία

Αποκαλυπτικά έγγραφα Λοβέρδου για τη Σαουδική Αραβία

Έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου και του Βασίλη Παπαδόπουλου κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου και του Βασίλη Παπαδόπουλου κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με αυτά προκύπτει ότι μέχρι και το πρωί της υπογραφής της συμφωνίας η Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) δεν αναγνώριζε τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εξουσιοδοτημένο να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία αλλά μόνο ως πληρεξούσιο για τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος, στις 12 Ιουνίου 2017 η ΓΔΑΕΕ ενημερώνει ότι, για να υπογραφεί η συμφωνία, πρέπει να οριστικοποιηθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι νόμιμος αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

Την επομένη ημέρα, 13 Ιουνίου 2017, στις 8:00 φεύγει email από τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ριάντ, Ηλία-Ανδρόνικο Κλουβάτο, με το οποίο ενημερώνει την ΓΔΑΕΕ ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δηλώνουν πλήρη άγνοια για την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εκφράζουν την επιθυμία για συνομιλίες «Government to Government», δηλ. μεταξύ κυβερνήσεων.

Το επίμαχο απόσπασμα των εγγράφων έχει ως εξής: «7. Με το (Δ-5) η Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ μας ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία για συνομιλίες Government to Government. Το (Δ-5) έγινε γνωστό τόσο στον διευθυντή ΔΑΠΚΣ, όσο και στον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ την 13η 08:00 Ιουνίου 2017 και προωθήθηκε στο υπηρεσιακό τους email (Δ-9)».

Παρά το ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Λοβέρδος, αποφασίζεται με διαδικασίες-εξπρές να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στις 11:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή τρεις ώρες μετά το ενημερωτικό email, γίνεται σύσκεψη στην έδρα της ΓΔΑΕΕ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στις 16:00 της ίδιας ημέρας ο Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ ζητά να του στείλουν δύο αντίγραφα της Διακρατικής Συμφωνίας με τους Σαουδάραβες. Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος, οι αξιωματικοί της ΓΔΑΕΕ στέλνουν με στρατιωτικό όχημα τα αντίγραφα στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και παραδίδουν τα έγγραφα στα χέρια του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ο οποίος φέρεται να ενημερώνει τον διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ) (σ.σ. πρόκειται για τον ταξίαρχο που παραλίγο να συλληφθεί από στρατονόμους στο γραφείο του κ. Καμμένου στις 30.8.2017) ότι τους περιμένει μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J για να τους μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί τους περιμένει ο κ. Παπαδόπουλος για να υπογράψουν την Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Αντίγραφο των εγγράφων που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος δημοσιεύει το parapolitika.gr.

Νέα ερώτηση από ΝΔ

Νέα ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών σχετικά με τον «μεσάζοντα» Παπαδόπουλο και την «τιμωρία» του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος είχε ενημερώσει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο και στη συνέχεια ακυρώθηκε η μετάθεσή του στο Λονδίνο.
Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να καταθέσει στην Βουλή την εξουσιοδότηση του φερόμενου ως μεσάζοντα από την Σαουδική Αραβία και ερωτούν μεταξύ άλλων γιατί η περιβόητη διακρατική συμφωνία υπεγράφη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

in.gr

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024