Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Βαρκελώνης: Ο Πουτζδεμόντ μάς οδήγησε στην καταστροφή

Δήμαρχος Βαρκελώνης: Ο Πουτζδεμόντ μάς οδήγησε στην καταστροφή

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κατηγόρησε τον πρώην καταλανό ηγέτη ότι οδήγησε την περιοχή «στην καταστροφή». Τουλάχιστον 750.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, κατέκλυσαν το Σάββατο μία από τις κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης ζητώντας την αποφυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών.

Tην ώρα που η Καταλονία «βράζει» και οι φωνές υπέρ της αποφυλάκισης των οκτώ υπουργών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης Πουτζδεμόντ γίνονται πιο ηχηρές, η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κατηγορεί τον πρώην καταλανό ηγέτη ότι οδήγησε την περιοχή «στην καταστροφή».

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των Καταλανών «δεν ήθελε» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός της, Catalunya en Comú, η Άντα Κολάου αξίωσε «εξηγήσεις» εκ μέρους των αυτονομιστών ηγετών, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση όλων όσοι παραμένουν υπό κράτηση.

«Θέλουμε οι κρατούμενοι να αποφυλακιστούν όμως θέλουμε επίσης η ανεύθυνη κυβέρνηση που οδήγησε την περιφέρεια στην καταστροφή να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της και να αναγνωρίσει τα σφάλματά της» διαμήνυσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, η οποία πρόκειται να δώσει το παρόν αργότερα σε μια μαζική κινητοποίηση στη Βαρκελώνη υπέρ της απελευθέρωσης των φυλακισμένων ηγετών.

«Πυροδότησαν εντάσεις στη χώρα (την Καταλονία) και προχώρησαν σε μια μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία δεν επιθυμούσε η πλειονότητα» των πολιτών, είπε η Άντα Κολάου.

«Προχώρησαν σε αυτήν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εξαπατώντας τους πολίτες για χάρη κομματικών συμφερόντων» τόνισε η ίδια.

Η Άντα Κολάου αποδοκίμασε επίσης με δριμύτητα την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος με το οποίο έθεσε υπό κηδεμονία την περιοχή, επιπλέον καθαίρεσε την κυβέρνηση και άλλους αξιωματούχους, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε περιφερειακές εκλογές.

Πάνω από 700.000 διαδηλωτές φώναξαν «Ελευθερία»

Τουλάχιστον 750.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, κατέκλυσαν το Σάββατο μία από τις κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης ζητώντας την αποφυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, οι διαδηλωτές είχαν κρεμάσει κίτρινες κορδέλες στο πέτο τους, ενώ το πλήθος γέμισε ασφυκτικά τη λεωφόρο Μαρίνα, η οποία εκτίνεται από την παραλία έως την εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια.

Συγγενείς των κρατουμένων ηγούνταν της πορείας και κατόπιν εκφώνησαν ομιλίες ενώπιον των συγκεντρωμένων.

Οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας απηύθυναν κάλεσμα για την πορεία, με κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατουμένους».

Η κινητοποίηση θεωρείται ένα σημαντικό τεστ ώστε να καταγραφεί η στήριξη προς το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας αφού η κυβέρνηση της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας την 27η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να προχωρήσει στην καθαίρεση της κυβέρνησης και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Δεκέμβριο.

Στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν στα καταλανικά συνθήματα όπως «SOS Δημοκρατία», ενώ φώναζαν «Ελευθερία».

in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024