Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Γερμανία: Δεν αποδεικνύεται η κράτηση Χαρίρι σε Σαουδική Αραβία

Η Γερμανία δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Σαάντ αλ-Χαρίρι κρατείται παρά τη θέλησή του από τη Σαουδική Αραβία και θεωρεί ότι ο λιβανέζος πρωθυπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο, απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ

Η Γερμανία δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Σαάντ αλ-Χαρίρι κρατείται παρά τη θέλησή του από τη Σαουδική Αραβία και θεωρεί ότι ο λιβανέζος πρωθυπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο, απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

«Δεν έχουμε αποδείξεις ότι ο Χαρίρι κρατείται στο Ριάντ και υποθέτουμε ότι επιλέγει ο ίδιος που πηγαίνει», είπε η εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία μοιράζεται τις ανησυχίες του Ριάντ για την ιρανική ανάμειξη στην Υεμένη και τη στήριξη της Τεχεράνης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με τις πληροφορίες για την τύχη του Σαάντ Χαρίρι. Ο Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αούν, σε συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές ξένων χωρών και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στον Λίβανο, ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που αφορούν την τύχη του Χαρίρι, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jadeed TV, ο Αούν ζήτησε από τον επιτετραμμένο του Ριάντ Ουαλίντ αλ-Μπουχάρι την επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες της παραίτησής του.

Δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωσαν χθες στο Reuters ότι εκτιμούν πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός κρατείται στη Σαουδική Αραβία. Μια άλλη πηγή, ένας ανώτερος πολιτικός από τον κύκλο του Χαρίρι, είπε ότι η Σαουδική Αραβία, του ζήτησε να παραιτηθεί και τον έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ κάποιος μη κατονομαζόμενος που γνωρίζει την κατάσταση εκτίμησε ότι το Ριάντ ελέγχει και περιορίζει τις κινήσεις του.

Από την πλευρά του το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων.

Η εφημερίδα του Λιβάνου al-Akhbar, η οποία συντάσσεται με την σιιτική ένοπλη οργάνωση και πολιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έγραψε πριν από μερικά 24ωρα ότι ο Χαρίρι «τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Ριάντ την περασμένη Παρασκευή» και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση.

Την Δευτέρα, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Τζουμπέιρ διέψευσε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι το Ριάντ υποχρέωσε τον Χαρίρι σε παραίτηση και πρόσθεσε ότι είναι ελεύθερος να φύγει όποτε θέλει.

Οι εικασίες στον Λίβανο σχετικά με την τύχη του Χαρίρι συνεχίζονται ακόμη και μετά την δημοσιοποίηση από τα σαουδικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφίας του με τον βασιλιά Σαλμάν και της πληροφορίας ότι αναχωρεί για τα ΗΑΕ.

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024