Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίτσης: Ρεκόρ στην αξιοποίηση κονδυλίων για τους πρόσφυγες

Χαρίτσης: Ρεκόρ στην αξιοποίηση κονδυλίων για τους πρόσφυγες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αξιοποίηση των πόρων και υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ».

Ποσοστό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που φθάνει στο 30% και μεταφράζεται σε δαπάνη ύψους 147 εκατ. ευρώ, προσεγγίζει η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή.

«Είμαστε πολύ μπροστά στην αξιοποίηση των πόρων και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ» διαβεβαίωσε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των άλλων κρατών- μελών βρίσκεται στο 10%, ενώ η Ιταλία, που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν».

Αύξηση των κονδυλίων

Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για παραπλανητική εικόνα που παρουσιάζεται για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι όταν το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2016, τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, το κονδύλι του προϋπολογισμού για την περίοδο μέχρι το 2020 ήταν 454 εκατ. ευρώ και μετά από τις διαπραγματεύσεις που έκανε κατάφερε να το αυξήσει στα 538 εκατ. ευρώ, «μια αύξηση που ξεπερνά το 18% του αρχικού ποσού» όπως είπε. Διευκρίνισε δε, ότι «τα ποσά αυτά δεν είναι ετήσια, αλλά αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2020».

«Όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας. Και από τον συνολικό προϋπολογισμό των 538 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εξειδικευτεί σε προσκλήσεις τα 444 εκατ., ποσοστό δηλαδή 82,5%, ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα 218 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι οι υπόλοιποι πόροι που διατίθενται για την Ελλάδα, ύψους 562 εκατ. ευρώ, δίνονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ΜΚΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και την ευθύνη της διαχείρισης, όπως και τον ρυθμό απορρόφησής τους, έχουν αποκλειστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και οι οργανισμοί αυτοί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ακόμα, ότι από το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για το προσφυγικό, το υπουργείο Υποδομών πήρε μόλις 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν για την προμήθεια οικίσκων που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

«Εμείς ωστόσο, χρηματοδοτήσαμε από το ΠΔΕ τη δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με 10 εκατ. ευρώ και την αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα με άλλα 10 εκατ. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση των ΚΥΤ με άλλα 25 εκατ. ευρώ. Πρόγραμμα που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ ως ο μόνος φορέας που έχει την επιχειρησιακή και διαχειριστική επάρκεια» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του ασύλου και της ένταξης, ανέφερε ότι «έχουν προγραμματιστεί δαπάνες ύψους 65 εκατ. ευρώ, από έναν προϋπολογισμό συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, για τον συγκεκριμένο άξονα».

Τέλος επεσήμανε, ότι για την στήριξη των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές, δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πόροι.

Μουζάλας: Οι επιστροφές προσφύγων, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι οι επιστροφές των προσφύγων.

«Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στις επιστροφές. Μελετάμε τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νομικό σύστημα, είτε για την επιστροφή προς την Τουρκία, είτε για είσοδο στην ενδοχώρα. Χθες μάθαμε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου είναι σε κρίση. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία για το άσυλο. Έχουμε 56.000 προσφυγές και η Γερμανία 396.000 προσφυγές» ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Ο Σπύρος Λυκούδης έκανε λόγο για κατάσταση απόγνωσης και απελπισίας, στην οποία βρίσκονται τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι μετανάστες στα νησιά, τονίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων αλλά και καλύτερης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Ετοιμαζόμαστε για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων και των μεταναστών. Ετοιμάζουμε καινούργια σπιτάκια και αντικαθιστούμε τις ατομικές σκηνές. Εντατικοποιούμε τις μεταφορές ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα. Όμως, έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, αλλά θα ξεχειλίσει αν η βροχή δυναμώσει. Κανείς δεν είναι μάγος. Κουνέλια δεν υπάρχουν μέσα στο καπέλο, ούτε μαγικά ραβδιά» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Από τις 20 Αυγούστου, που τα πράγματα ήταν καλά έως μέτρια, έχουμε μεγάλη χειροτέρευση στη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο. Στη Χίο όμως διαλύσαμε ένα καταυλισμό που ήταν πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα μία εβδομάδα μετά που γίνονται. Αν οι ροές αυξηθούν για παράδειγμα και γίνουν 500 την ημέρα, θα πρέπει να το ξαναδούμε».

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024