Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ανησυχία Φλιν για ενδεχόμενες κατηγορίες προς τον υιό

ΗΠΑ: Ανησυχία Φλιν για ενδεχόμενες κατηγορίες προς τον υιό

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νομικών συνεπειών κατά του γιου του, Μάικλ Φλιν Τζουνιορ, σχολιάζει το CNN.

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νομικών συνεπειών κατά του γιου του, Μάικλ Φλιν Τζουνιορ, σχολιάζει το CNN.

Ο Φλιν Τζούνιορ, όπως και ο πατέρας του διερευνώνται από τον ανεξάρτητο ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, σύμφωνα με δηλώσεις πολλαπλών πηγών στο CNN, οι οποίες έχουν λάβει γνώση για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ανησυχίες Φλιν

Οι ανησυχίες του Φλιν εντοπίζονται στην λήψη αποφάσεων αναφορικά με τον χειρισμό και την ανταπόκρισή του ίδιου, έναντι της έρευνας του ειδικού ανακριτή, που εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων γύρω από την υπόθεση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016. Ο Μιούλερ διερευνά επίσης και τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχαν πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία.

Τις ανησυχίες του Φλιν, αναφορικά με τα νομικά προβλήματα που ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσει ο Φλιν Τζούνιορ, συμμερίζεται και η σύζυγος του, Λόρι, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στην οικογένεια.

Ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φλιν και του γιου του, αλλά και τα έσοδα που έχουν από τις συνεργασίες τους στο εξωτερικό, έχουν γίνει από την ομάδα ερευνών του Μιούλερ σε άτομα που έχουν ανακριθεί, σύμφωνα με δηλώσεις δύο μαρτύρων στο CNN. Σύμφωνα με την εφαρμογή ειδικής νομικής διάταξης (The Foreign Agents Registration Act -FARA) όσοι εκπροσωπούν ξένους οργανισμούς ή κυβερνήσεις στις ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουν τις σχέσεις που έχουν με ξένες κυβερνήσεις ή τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομική αποζημίωση που λαμβάνουν από την εργασία τους, αυτή.

Ο Φλιν Τζούνιορ

Ο Φλιν Τζούνιορ έχει συνεργαστεί με τον πατέρα του και είχε ενεργό εμπλοκή στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και προώθησης διπλωματικών επιδιώξεων (lobbying), στην εταιρία τους (Flynn Intel Group). Ο Φλιν Τζούνιορ στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, συνόδευε τον πατέρα του σε ταξίδια στο εξωτερικό, όπως, η επίσκεψη στην Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2015. Στην διάρκεια της επίσκεψης, ο Φλιν δείπνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε εκδήλωση για το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ως όργανο άσκησης ρωσικής προπαγάνδας.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φλιν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ομοσπονδιακής έρευνας από το Νοέμβριο του 2016, πριν την έναρξη της έρευνας από τον Μιούλερ, τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα, ο Φλιν διερευνάται από την ομάδα ερευνών του Μιούλερ για τις υπηρεσίες λόμπι που προσέφερε στην Τουρκία, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και τις οποίες δεν γνωστοποίησε όπως είχε νομική υποχρέωση να πράξει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Η παροχή υπηρεσιών στις ΗΠΑ, για λογαριασμό μιας ξένης κυβέρνησης χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι παράνομη, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος της έρευνας που διεξάγει ο Μιούλερ αναφορικά με τον Φλιν, είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή του σε συζητήσεις αναφορικά με την μετακίνηση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει εξόριστος στην Πενσιλβανία, σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά. Στο παρελθόν εκπρόσωπος του Φλιν έχει αρνηθεί την πραγματοποίηση τέτοιων συζητήσεων.

Ο δικηγόρος του Φλιν δεν ανταποκρίθηκε σε διαδοχικά αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων, ενώ ο δικηγόρος του Φλιν Τζούνιορ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. “Η απογοήτευση στα πρόσωπά σας όταν δεν θα μπω στην φυλακή, θ’ αξίζει όλο αυτό το βάσανο,” έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, την Κυριακή, ο Φλιν Τζούνιορ.

Παράλληλα, τα στελέχη της ομάδας του Μιούλερ έχουν ρωτήσει σχετικά με τις αναρτήσεις του Φλιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Twitter, χωρίς ωστόσο, η διάσταση αυτή να αποτελεί σημαντικό σημείο προσοχής για την κατεύθυνση των ερευνών, σύμφωνα μ’ έναν μάρτυρα που έχε ήδη καταθέσει.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τόσο ο Φλιν όσο και γιος του ακολουθούσαν κι μοιράζονταν αναρτήσεις από λογαριασμούς στο Twitter, για τους οποίους πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ρώσων τρόλερς. Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα μία λίστα λογαριασμών στο Twitter, οι οποίοι σχετίζονται με τις προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, το 2016.

Τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φλιν

Τα νομικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Φλιν, έχουν προκαλέσει την προσοχή του Κογκρέσου και ειδικότερα επιτροπής στην Βουλή των Αντιπροσώπων (The House Oversight Committee). Σύμφωνα με τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών σε ανακοίνωσή τους, τον περασμένο Απρίλιο και μετά από σχετική έρευνα: Ο Φλιν από πρόθεση παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία αναλαμβάνοντας επί πληρωμή την πραγματοποίηση ομιλίας στην Ρωσία, χωρίς να έχει δοθεί έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ απέκρυψε το ποσό που πήρε από την έρευνα του FBI, σχετικά με τον έλεγχο διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών για την συνταξιοδότησή του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Μετά την παραπάνω ανακοίνωσή, ο δικηγόρος του Φλιν είχε δηλώσει στο CNN ότι ο πελάτης του δεν είχε αποκρύψει τίποτα, ενώ είχε ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσιών πληροφοριών του πενταγώνου «πριν και μετά» την επίσκεψή του στην Μόσχα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας του FBI βρέθηκαν και τηλεφωνικές συνομιλίες στην διάρκεια της περιόδου μετάβασης της προεδρικής εξουσίας των ΗΠΑ, μεταξύ του Φλιν και του (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ. Οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στο αν αυτές θα παρέμειναν σε ισχύ από την προεδρία Τραμπ.

Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, στον Φλιν ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ωστόσο, παραιτήθηκε μετά από έναν μήνα υπό το βάρος των εξελίξεων γύρω από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Κίσλιακ, αλλά και τις επαφές που είχε με άλλους ρώσους αξιωματούχους, με έμφαση στην προεκλογική και μεταβατική περίοδο, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση (The Logan Act) απαγορεύει σε αμερικανούς πολίτες την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με ξένες κυβερνήσεις, ενώ ο Φλιν αναμένεται ότι θα δεχτεί πιέσεις για όσα είχε δηλώσει στο FBI σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει και τις οποίες απέκρυψε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ώστε να θεωρηθεί ότι τον παραπλάνησε με συνέπεια την παραίτησή του από το αξίωμα του, στον Λευκό Οίκο.

Το CNN είχε μεταδώσει ότι αρχικά ο Φλιν είπε στο FBI ότι οι κυρώσεις δεν αποτελέσαν αντικείμενο των συζητήσεων του, αλλά αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του λέγοντας ότι δεν θυμάται σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ο Μιούλερ αναμένεται ότι θα το χρησιμοποιήσει αυτό, προκειμένου ν’ του απαγγείλει κατηγορία για ψευδή δήλωση, όπως έκανε και στην περίπτωση του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, που έχει παραδεχτεί την ενοχή του για το αδίκημα αυτό, έναντι του FBI.

Η συμβουλευτική εταιρία του Φλιν Flynn Intel Group εισέπραξε το ποσό των 530.000 δολαρίων από μία εταιρία με έδρα την Ολλανδία, η οποία διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Φλιν δήλωσε αναδρομικά την εκπροσώπηση ξένων κυβερνήσεων από την εταιρία του, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ σύμφωνα με τους δικηγόρους του προχώρησε στην κίνηση αυτή, «προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανή αμφιβολία» τονίζοντας ωστόσο, ότι και οι προηγούμενες δηλώσεις του ήταν ικανοποιητικές.

Τα πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με κατηγορίες σχετικά με την μη δήλωση της προσφοράς υπηρεσιών λόμπι για την Ουκρανία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν την αθωότητά τους.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024