Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αμνηστία: Δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι αυτονομιστές ηγέτες

Διεθνής Αμνηστία: Δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι αυτονομιστές ηγέτες

Oι προφυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «κρατούμενοι συνείδησης» επειδή «κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζουν «πολιτικούς κρατουμένους» τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης από τη Μαδρίτη καταλανικής κυβέρνησης.

Oι προφυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «κρατούμενοι συνείδησης» επειδή «κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζουν «πολιτικούς κρατουμένους» τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης από τη Μαδρίτη καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία προφυλακίσθηκαν αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες κυρίως για εξέγερση, αποσχιστικές δραστηριότητες και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων, καθώς και τους δύο επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων που επίσης προφυλακίσθηκαν για αποσχιστική δράση.

Το ισπανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από το οποίο υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ζήτησαν στα κοινωνικά δίκτυα να πάρει θέση σχετικά με την τύχη αυτών των κρατουμένων, διευκρίνισε πως «δεν χρησιμοποιεί τον όρο πολιτικός κρατούμενος επειδή δεν υπάρχει διεθνής ορισμός γι’ αυτόν», αλλά καταφεύγει στον όρο «κρατούμενος συνείδησης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο όρος αυτός δεν ανταποκρίνεται στους κρατουμένους αυτονομιστές αξιωματούχους. «Δεν θεωρούμε τα μέλη της (καθαιρεθείσης καταλανικής) κυβέρνησης κρατούμενους συνείδησης επειδή κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», διευκρίνισε η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας πως δεν θεωρεί κρατουμένους συνείδησης ούτε τους δύο προφυλακισμένους επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων, τους Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ.

«Πιστεύουμε πως η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα ενδεχόμενα αδικήματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος ζήτησε πάντως να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες ενώσεων και να αποσυρθεί η κατηγορία της αποσχιστικής δράσης που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους.

Είτε οι φυλακισμένοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας «είναι κρατούμενοι συνείδησης είτε όχι, η Διεθνής Αμνηστία ασχολείται με την περίπτωσή τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε «εγγήσεις» ότι θα έχουν μια «δίκαιη δίκη».

Στο μεταξύ βέβαιος για την επικράτηση των φιλο-αποσχιστικών δυνάμεων στις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Καταλονία δηλώνει ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φλαμανδικό (ολλανδόφωνο) τηλεοπτικό κανάλι του Βελγίου.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ προσήλθε την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης όπου δικαστής θα αποφασίσει για την φυλάκισή της ή μη, στο πλαίσιο έρευνας για «στάση», τη στιγμή που ορισμένα μέλη της καθαιρεθείσης αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας είναι ήδη προφυλακισμένα.

Σε μια απρόσμενη δήλωση προχώρησε, την Τετάρτη, μέλος της ισπανικής κυβέρνησης ανοίγοντας νέο πεδίο σχολιασμών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, επισήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέπουν στις περιφέρειες να διεξάγουν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας στο μέλλον.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που εγκρίθηκε στις 27 Οκτωβρίου από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Πριν από λίγα 24ωρα η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο Πουτζδεμόντ, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο και σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της εξέγερσης, στάσης και κακοδιαχείρησης πόρων αλλά και με ποινή φυλάκισης 30 ετών.

Ύστερα από κατάθεση των οκτώ πρώην καταλανών υπουργών, την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να προφυλακιστούν, κίνηση που πυροδότησε αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Ο διχασμός έχει βαθύνει τις τελευταίες ημέρες στην Καταλονία, όπου αυτονομιστές αποκαλούν φασίστες όσους βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!»: Χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κατέκλυσαν και την Τετάρτη τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διατρανώσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης.

Διχασμός παρατηρείται και στη βελγική πρωτεύουσα όπου ορισμένοι καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης Ραχόι και άλλοι εναντιώνονται στη στήριξη προς την Καταλονία.

Κατά της στάσης που τηρεί η Ευρώπη απέναντι στο «καταλανικό ζήτημα» έχει ταχθεί ο Πουτζδεμόντ ο οποίος κάνει λόγο για εκκωφαντική σιωπή από μέρους της ΕΕ.

in.gr

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024