Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψινάκης: «Δεν πέφτει καρφίτσα στον Μαραθώνιο, να μεγαλώσει η αφετηρία»

Ψινάκης: «Δεν πέφτει καρφίτσα στον Μαραθώνιο, να μεγαλώσει η αφετηρία»

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εν όψει του 35ου Μαραθώνιου της Αθήνας παραχώρησε ο ΣΕΓΑΣ στο κλειστό γυμναστήριο Ταεκβοντό στο Παλαιό Φάληρο, ενώ λίγο νωρίτερα έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Ergo Marathon Expo», η οποία θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο μέχρι το Σάββατο. Οι διοργανωτές τόνισαν ότι όλα είναι έτοιμα οργανωτικά και αγωνιστικά για την προσεχή Κυριακή, ενώ υπογράμμισαν γι' ακόμη μία φορά την ανάγκη να εντάξει η Πολιτεία στις προτεραιότητές της την πραγματοποίηση έργων υποδομής στην αφετηρία του αγώνα στο Μαραθώνα για να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους δρομείς.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εν όψει του 35ου Μαραθώνιου της Αθήνας παραχώρησε ο ΣΕΓΑΣ στο κλειστό γυμναστήριο Ταεκβοντό στο Παλαιό Φάληρο, ενώ λίγο νωρίτερα έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Ergo Marathon Expo», η οποία θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο μέχρι το Σάββατο.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου, Παναγιώτης Δημάκος, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, του Δήμου Αθήνας ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κώστας Μπιτζάνης, του ΕΟΤ η διευθύντρια Ιουλία Κουρεμένου και ο διευθυντής του Μαραθωνίου, Ευάγγελος Παπαποστόλου.

Τους αθλητές εκπροσώπησαν οι Έλληνες πρωταθλητές, Χριστόφορος Μερούσης, Κώστας Γκελαούζος και Ράνια Ρεμπούλη, η περσινή νικήτρια Νάνσι Αρουσέο (Κένυα) με τον συμπατριώτη της, Μίλτον Ρότιτς, και τον Μαροκινό Αμπντελκρίμ Μπούμπκερ, που είχε κερδίσει το 2011.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι όλα είναι έτοιμα οργανωτικά και αγωνιστικά για την προσεχή Κυριακή, ενώ υπογράμμισαν γι’ ακόμη μία φορά την ανάγκη να εντάξει η Πολιτεία στις προτεραιότητές της την πραγματοποίηση έργων υποδομής στην αφετηρία του αγώνα στο Μαραθώνα για να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους δρομείς.

Οι δρομείς είναι 51.000 σε όλες τις αποστάσεις, εκ των οποίων οι 9.000 από το εξωτερικό. Στο Μαραθώνιο θα πάρουν μέρος 18.500 αθλητές και αθλήτριες, που είναι και το όριο που είχε βάλει ο ΣΕΓΑΣ για να υπάρξει ασφάλεια στη διεξαγωγή του, ενώ τα οικονομικά οφέλη στην αγορά από την διεξαγωγή του θα ξεπεράσουν συνολικά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χριστόφορος Μερούσης είπε ότι είναι χαρούμενος και νιώθει ευλογημένος που θα δώσει το «παρών» σε μία ακόμη διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου θα διεκδικήσει την 5η νίκη του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το ίδιο είπε και η Ράνια Ρεμπούλη που θέλει την 3η συνεχή νίκη της στην Αυθεντική διαδρομή, ενώ ο Κώστας Γκελαούζος επεσήμανε ότι είναι μια γιορτή και ευχήθηκε να τερματίσει υγιής και ό,τι καλύτερο έρθει.

Η Αρουσέι ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και βέβαια τόνισε ότι θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, ενώ ο Μπούμπκερ επεσήμανε ότι και αυτός θέλει να προσπαθήσει να επαναλάβει την προ ετών επιτυχία του.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα πάρουν μέρος 110 άνδρες και 38 γυναίκες.

«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια γιορτή. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί να το χαρούμε και να το διασκεδάσουμε, είτε τρέξουμε στο Μαραθώνιο είτε στις υπόλοιπες αποστάσεις. Θέλουμε ο καιρός να μας κάνει το χατήρι, να πάνε όλα καλά και ο κόσμος να είναι εκεί να μας χειροκροτήσει. Προσωπικά, στην πρώτη μου συμμετοχή πέρυσι στην αυθεντική διαδρομή, κατάλαβα πόσο δύσκολη είναι, αλλά πραγματικά, όταν μπαίνεις στο Καλλιμάρμαρο, είναι η καλύτερη ανάμνηση που μπορείς να έχεις. Εύχομαι και φέτος να τα καταφέρω, πρώτον να μπω στο Καλλιμάρμαρο ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες και έπειτα ό,τι καλύτερο είναι, να έρθει. Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές» είπε ο Κώστας Γκελαούζος.

«Σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω ευλογημένος που κάθε χρόνο δίνω το παρών σε αυτό το μεγάλο αγώνα. Πραγματικά είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο γεγονός που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, τον αθλητισμό και το τρέξιμο. Όσον αφορά τη νίκη, εμείς οι αθλητές από την προπόνηση πρέπει να νικήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Πριν πάμε στον αγώνα πρέπει να ξεπεράσουμε και να τρυπήσουμε το ταβάνι μας. Αυτό έχω καταφέρει και έχω κάνει τις 4 τελευταίες χρονιές και θα νιώθω πολύ ευτυχισμένος αν καταφέρω να ξεπεράσω τον εαυτό μου» τόνισε ο Χριστόφορος Μερούσης.

«Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και στους διοργανωτές, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να μετέχουμε εδώ στον αγώνα. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω για 3η συνεχή φορά και γιατί όχι, θα ήθελα πολύ να κάνω τρεις τις νίκες μου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και με μια πολύ καλή επίδοση. Αν μας βοηθήσει και ο καιρός, να τερματίσουμε υγιείς όλοι οι αθλητές και με καλούς χρόνους στο Καλλιμάρμαρο. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στον αγώνα, γιατί μου αρέσει να τρέχω με όλο αυτό τον κόσμο. Το πρωί, όταν βλέπουμε αυτή τη λαοθάλασσα με αθλητές να τρέχουν απ’ όλο τον κόσμο, για μας είναι κάτι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να τα πάμε πολύ καλά. Είναι ένα κίνητρο για όλους μας» τόνισε η Ράνια Ρεμπούλη.

«Η δική μου παρέμβαση θα είναι αυτό που λέμε στον κινηματογράφο «σκηνές από τα προσεχώς«. Εγώ θέλω να σας μιλήσω για τον 36ο Μαραθώνιο, αφού είμαι βέβαιος ότι όλοι εργάζονται σκληρά και οι αγώνες μας την Κυριακή θα έχουν την επιτυχία των τελευταίων χρόνων. Η εφετινή χρονιά γεννά ένα κρίσιμο και καθοριστικό ερώτημα. Οι αγώνες μας εξήντλησαν τα όριά τους. Με τις σημερινές υποδομές, τις σημερινές δυνατότητες, δεν μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερους δρομείς στο μέλλον. Και αυτό είναι άδικο για το Μαραθώνιο της Αθήνας, άδικο για την Αττική, το Μαραθώνα, για την ίδια τη χώρα» είπε από την πλευρά του ο Κώστας Παναγόπουλος και εξήγησε για το ίδιο θέμα:

«Στο ΣΕΓΑΣ, με την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας, του Δήμου Μαραθώνα, του ΕΟΤ, των χορηγών μας και των χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν, θεωρούμε ότι έχουμε κάνει αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, αναδεικνύοντας τον Μαραθώνιο της Αθήνας σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά δρομικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν θέλουμε, όμως, ο Μαραθώνιος της Αθήνας να συνεχίσει να αναπτύσσεται, κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει, γιατί χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, πρέπει η Πολιτεία να αποφασίσει να τον εντάξει στις άμεσες προτεραιότητές της. Πρέπει να γίνει ανακατασκευή της αφετηρίας, για να είναι σε θέση να υποδεχθεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό δρομέων.

Η ζήτηση θα αυξηθεί τα χρόνια που έρχονται. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα μπορούμε να την εξυπηρετήσουμε. Είναι λοιπόν ανάγκη ο Μαραθώνιος να αποκτήσει πρόσθετες οδεύσεις και η αφετηρία να μεγαλώσει. Είναι ανάγκη να γίνουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, για τις οποίες αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, μαζί με την Περιφέρεια και τον Δήμο Μαραθώνα, ήταν να θέσουμε το πρόβλημα και να προτείνουμε τις λύσεις. Θέλω να ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα τύχει ανταπόκρισης. Ο Μαραθώνιος προσφέρει στο ΣΕΓΑΣ ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, με το οποίο αναπληρώνουμε την περικοπή των χρηματοδοτήσεων της Πολιτείας στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια.

Έτσι μπορούμε να στηρίζουμε τους αθλητές μας και τις εθνικές μας ομάδες. Ο Μαραθώνιος, όμως, προσφέρει πολλά περισσότερα. Προσφέρει στην αγορά 20 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως όμως προσφέρει στην Ελλάδα μια θετική εικόνα στο εξωτερικό, που προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό μας, στον τουρισμό της Αθήνας, προσφέρει καλά λόγια με την αξιοπιστία του σε εκατομμύρια δρομείς στον πλανήτη. Αυτή την εικόνα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα βρεθεί κανείς που θα θελήσει να την σταματήσει. Εμείς είμαστε εδώ ως εθελοντές και κάποτε θα φύγουμε, αλλά ο Μαραθώνιος θα μείνει εδώ και πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να μπορεί να φιλοξενεί και 20.000 και 30.000 και 50.000 δρομείς».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, σχολίασε: «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Μαραθώνιο όχι μόνο οικονομικά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει περί τις 240.000 ευρώ για τη διοργάνωση. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και αποτελεί διέξοδο από τα αδιέξοδα που βιώνουμε. Παράλληλα ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ προγράμματα για την ένταξη των παιδιών στον αθλητισμό με επίκεντρο το Πεδίο του Άρεως, ώστε να αναβαθμιστεί και ο χώρος, ενώ μέσα στο 2018 ετοιμάζουμε το πρόγραμμα «Οι μαθητές συναντούν τον στίβο» με στόχο να στρέψουμε τα παιδιά προς τον στίβο και τον Μαραθώνιο».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, είπε: «Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ. Με τη βοήθεια της περιφέρειας και φυσικά του ΣΕΓΑΣ έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας. Πλέον, με τις συμμετοχές που υπάρχουν δεν πέφτει καρφίτσα στην αφετηρία του Μαραθώνα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεγαλώσουμε την αφετηρία. Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει «σβούρα» τον πλανήτη και έχω καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για όλους ο Μαραθώνιος. Επικοινωνεί τρομερά τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη χώρα μας. Εύχομαι να είναι καλός ο καιρός και να απολαύσουμε όλα αυτά τα πράγματα που έρχονται τις επόμενες ημέρες».

Η διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ιουλία Κουρεμένου, αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία του ΕΟΤ με τον Μαραθώνιο της Αθήνας: «Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει για ακόμη μια χρονιά το σπουδαιότερο αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της Αθήνας, που είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που εξυμνεί τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής. Και αυτό αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Οι χιλιάδες των αθλητών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας είναι πρεσβευτές του ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και πολύ καλοί φίλοι της Ελλάδας. Εκ μέρους του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνου Τζέρα, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους οργανωτές του Μαραθωνίου της Αθήνας και φυσικά σε όποιους συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή».

Ο Κώστας Μπιτζάνης (πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που γίνομαι μέλος της ομάδας. Η πόλη της Αθήνας και ο δήμαρχος, κ. Καμίνης, βλέπουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο όχι μόνο ως ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, αλλά και ως μία μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα για την πόλη. Ο Μαραθώνιος μαζί με άλλα αθλητικά γεγονότα αποτελούν έναν πυλώνα, πάνω στον οποίο έχει στηριχθεί η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει τους 5 εκατομμύρια επισκέπτες. Ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος έχει ως αποστολή να φέρει πιο κοντά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καταλαβαίνω πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός συγκοινωνούν και πως είναι τα απαραίτητα συστατικά για μία καλύτερη ζωή στην πόλη. Ο ΟΠΑΝΔΑ θα είναι πάντα κοντά σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση».

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του ΑΜΑ, Παναγιώτης Δημάκος, τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι το παγκόσμιο γεγονός σε ολόκληρο τον πλανήτη».

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024