Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σέφκοβιτς: Θα βρεθεί γρήγορα λύση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Σέφκοβιτς: Θα βρεθεί γρήγορα λύση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Η λύση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα βρεθεί σχετικά γρήγορα, καθώς είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί γρήγορα η γ' αξιολόγηση, τόνισε με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ.Σέφκοβιτς. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα διεξάγονται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με βάση τη σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου είπε, και πρόσθεσε ότι τις εξελίξεις στο θέμα θα συζητήσει και με τον Αλ.Τσίπρα. Τι είπε για αγωγούς, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τι πρότεινε για την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Η λύση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα βρεθεί σχετικά γρήγορα, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Ευρω – Αραβικής Συνόδου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα διεξάγονται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με βάση τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει σήμερα, Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα που είναι, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πολύ σημαντικός για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς και οι εξελίξεις στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής που περιλαμβάνουν τους αγωγούς TAP, Eastmed, ελληνοβουλγαρικό κ.α.

Ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό TAP ως στρατηγικής σημασίας, καθώς διασφαλίζει διαφοροποίηση τόσο των πηγών εφοδιασμού όσο και της διαδρομής μεταφοράς του αερίου.

Σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν καθώς θα ανοίξει νέες πηγές αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα είναι οι πύλες για την εισαγωγή του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, που ισοδυναμεί όπως είπε χαρακτηριστικά με μία δεύτερη Νορβηγία.

Σε ερώτηση για τον αγωγό South Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται στην περιοχή είναι κάθε χώρα να έχει πρόσβαση σε τρεις τουλάχιστον πηγές φυσικού αερίου με βελτίωση των διασυνδέσεων και ανάπτυξη του υγροποιημένου αερίου.

Είπε επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα πληρώνουν ακριβότερα το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι είναι πιο κοντά στην πηγή, με τις διαφορές τιμών να κυμαίνονται από 15 έως 25%.

Και για το North Stream, τον αντίστοιχο αγωγό στη Βόρεια Ευρώπη τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός και ότι η Κομισιόν θα διαπραγματευθεί το καθεστώς του αγωγού με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά για την επίτευξη των στόχων του 2020 και η ίδια τάση διαφαίνεται για το 2030, όποτε όμως οι στόχοι είναι πολύ πιο απαιτητικοί.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συντονίσει την οικονομική ανάπτυξη με την ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, καθώς ένα μέρος της προόδου μέχρι τώρα οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία για την εφαρμογή νέου επιχειρηματικού μοντέλου στις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα με την υλοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Τέτοια μοντέλα εφαρμόζονται πιλοτικά στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Γερμανία, ενώ ανάλογη πρόταση θα υποβληθεί και προς τη χώρα μας, για τις περιοχές όπου εξορύσσεται λιγνίτης για την παραγωγή ενέργειας.

Συνάντηση με τον Γ.Σταθάκη

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμμετοχή σε δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση ενέργειας και υποστήριξη των περιοχών που έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Τις εν λόγω πρωτοβουλίες παρουσίασε στη συνάντηση ο κ. Σέφτσοβιτς. Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Eurostat ήδη συμφώνησε οι σχετικές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, να μην προσμετρούνται στους υπολογισμούς σχετικά με το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την υποστήριξη περιοχών που σήμερα έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα. Ο κ. Φάμελλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να συμμετέχει στην πιλοτική φάση λειτουργίας του Ταμείου, το οποίο όπως ανέφερε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δραστηριοποιείται ήδη σε Γερμανία, Τσεχία και Πολωνία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ στη συνάντηση έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Χειμερινό Πακέτο, η υιοθέτηση των θεσμικών εργαλείων για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας (διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, Target Model κ.α.), η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αγωγών ενέργειας (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, EastMed), η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς συνεχάρη την ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει σε όλα τα «μέτωπα» στον τομέα της ενέργειας, κάτι που ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι προκύπτει και από την πρόσφατη εις βάθος μελέτη του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα.

Επίσκεψη στη ΔΕΗ Λαυρίου

Τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Λαύριο επισκέφθηκε απόψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής ‘Ένωσης.

Ο κ. Σέφτσοβιτς ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας κ. Εμ. Παναγιωτάκη και ακολούθησε επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο κ. Σέφτσοβιτς συνοδευόταν από τους κ.κ. Μπερντ Μπίερβερτ, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου, Ρενάτα Γκολντίροβα, μέλος του γραφείου του αντιπροέδρου, Αουγκούστιν Βαν Χάστερεν, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρλο Βιβιάνι, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας (SG) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kωστή Σακελλάρη, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης για το Κλίμα (DG CLIMA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μόνικα Έκστρομ, προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικών Αναφορών και Πολιτικής Ανάλυσης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024