Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Paradise Papers: Ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο, λένε γερμανικά ΜΜΕ

Paradise Papers: Ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο, λένε γερμανικά ΜΜΕ

Ντόμινο εξελίξεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα περιβόητα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Τη διαφορά ανάμεσα σε Panama και Paradise Papers λαμβάνει υπόψη του ο γερμανικός Τύπος, που όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματά του συγκλίνει στην άποψη που θέλει την νέα έρευνα να μην αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αιχμή κατά Σόιμπλε αφήνει το Spiegel.

Ντόμινο εξελίξεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα περιβόητα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Στο φως έχουν έρθει στοιχεία για πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες», για την περίοδο από το 1950 έως το 2016. Τη διαφορά ανάμεσα σε Panama και Paradise Papers λαμβάνει υπόψη του ο γερμανικός Τύπος, που όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματά του συγκλίνει στην άποψη που θέλει την νέα έρευνα να μην αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Tagesspiegel, που σχολιάζει τις αποκαλύψεις, τιτλοφορείται «ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο».

Η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Τα φορολογικά κόλπα της Apple, Nike και Σία», υποστηρίζει ότι τα Paradise Papers δείχνουν πώς ο όμιλος των κινητών ήθελε να αποσπάσει από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες του Νιου Τζέρσει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα οφείλει να καταβάλει κανενός είδους εισφορά.

Αιχμή κατά Σόιμπλε

Tο περιοδικό Spiegel, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην γερμανού ΥΠΟΙΚ, διερωτάται γιατί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι «τόσο χαλαρή» και αναφέρει ότι τα Paradise Papers αποκαλύπτουν τα φορολογικά κόλπα των πλουσίων και των επιχειρηματικών ομίλων. «Κανονικά θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν κλείσει τα παραθυράκια. Όμως η πολιτική λειτουργεί ήπια – προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Έγγραφα – ντοκουμέντα δείχνουν πώς οι πλούσιοι γλιτώνουν φόρους», η FAZ σημειώνει: «13,4 εκατομμύρια έγγραφα – ντοκουμέντα για εταιρίες offshore Υπερπλούσιοι, αθλητές και επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι».

«Διαχείριση φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο»

Τα Paradise Papers αφορούν τους πάντες. Διαχείριση των φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο πράγμα, γράφει από την πλευρά της η Die Welt.

«Οδηγίες προς νόμιμη φοροδιαφυγή. Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν πώς επιχειρήσεις και ιδιώτες, διεθνώς, εξαπατούν το δημόσιο ως προς τα εισοδήματά τους. Οι πολιτικοί υποκύπτουν ανίσχυροι», τονίζει η Die Tageszeitung.

Η Handelsblatt σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Παραδείσιες φορολογικές συνθήκες» εκτιμά ότι η νέα διαρροή δεδομένων φέρνει στην επιφάνεια το πώς εύποροι πολίτες και επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους. Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να φέρουν ειδικά έναν Αμερικανό Υπουργό στο χείλος της αβύσσου.

Στα Paradise Papers εμφανίζονται μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank.

Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε εταιρεία offshore, βρίσκονται ακόμη μέσα στη λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, τα Paradise Papers έφερε στο φως η γερμανική Süddeutsche Zeitung η οποία εξέθεσε ορισμένους από τους ισχυρότερους ανθρώπους διεθνώς, γεγονός που προκάλεσε τριγμούς και σε κυβερνητικά επιτελεία.

Με τη βόμβα που ακούει στο όνομα Paradise Papers αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις σε κυβερνήσεις παγκοσμίως ώστε να αρθεί το καθεστώς φοροαποφυγής.

Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι νόμιμο να τοποθετεί κανείς τα χρήματά του σε offshore και εκτός νομικού πλαισίου της χώρας του, αρκετοί είναι εκείνοι που διατείνονται πως είναι άδικο. Το θέμα της φοροαποφυγής αποτελεί αγκάθι των περισσότερων κυβερνήσεων διεθνώς.

Το ποσό που κρύβεται πίσω από τα Paradise Papers είναι τεράστιο, αφού σύμφωνα με την εταιρεία Boston Consulting Group εκτιμάται ότι 10 τρισεκατομμύρια βρίσκονται σε υπεράκτιες εταιρείες.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024