Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Να τερματιστεί ο αποκλεισμός Υεμένης από Σαουδική Αραβία

ΟΗΕ: Να τερματιστεί ο αποκλεισμός Υεμένης από Σαουδική Αραβία

Να τερματίσει τον αποκλεισμό της Υεμένης ζήτησε ο ΟΗΕ, την Τρίτη, από τη Σαουδική Αραβία η οποία εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Η ενίσχυση του αποκλεισμού της Υεμένης αποφασίστηκε μετά την εκτόξευση πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και της φραστικής αντιπαράθεσης που ακολούθησε μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.

Να τερματίσει τον αποκλεισμό της Υεμένης ζήτησε ο ΟΗΕ, την Τρίτη, από τη Σαουδική Αραβία η οποία εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Γενς Λέρκε.

«Αν οι δίοδοι αυτές (…) δεν διατηρηθούν ανοικτές, θα είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Επτά εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού

Ο Λέρκε κάλεσε τον συνασπισμό να επιτρέψει να περάσουν «τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα» στην Υεμένη, την ώρα που περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ζουν στα πρόθυρα λιμού.

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι καταστροφική, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούνται στη ζωή χάρη στις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει αν ο αποκλεισμός ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία», που είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η ενίσχυση του αποκλεισμού της Υεμένης αποφασίστηκε μετά την εκτόξευση πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και της φραστικής αντιπαράθεσης που ακολούθησε μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.

Νέες κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία

Την Δευτέρα ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει με «προσήκοντα τρόπο» και εν αναμονή αποφάσισε να ενισχύσει τον αποκλεισμό της Υεμένης. Το μέτρο αυτό προβλέπει το «προσωρινό» κλείσιμο των εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα πρόσβασης κολοσσιαίων διαστάσεων», υπογράμμισε ο Λέρκε, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση του αποκλεισμού οδήγησε αμέσως στην αύξηση κατά 60% της τιμής των καυσίμων και κατά 50% του αερίου οικιακής χρήσης.

Εξάλλου ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ συζητά με τον αραβικό συνασπισμό για να μπορέσει να αποκατασταθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το ταχύτερο δυνατό.

Πάνω από 8.000 θάνατοι σε λιγότερο από δύο χρόνια

Η Υεμένη σπαράσσσεται από εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους, των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, και από την άλλη πλευρά του κυβερνητικού στρατού.

Η σύγκρουση επιδεινώθηκε με τη στρατιωτική επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος βοηθά τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Από τον Μάρτιο του 2015 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.650 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί άμαχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 5.295 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 8.873 τραυματιστεί.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024