Με τα ηχηρά ονόματα στη λίστα των αποκαλύψεων των Paradise Papers να αυξάνονται συνεχώς πολιτικοί ηγέτες, stars και εταιρείες κολοσσοί παίρνουν σιγά σιγά θέσεις άμυνας. Μετά την Apple, τη Nike, τον οδηγό αγώνων της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, ήρθε και η σειρά του Μπόνο των U2.. «Εντελώς αηδιασμένος αν, έστω και ως μειοψηφικός και παθητικός επενδυτής, (…) το όνομα (του) ενεπλάκη σε κάτι έστω και ελάχιστα παράνομο», ο ιρλανδός ρόκερ χαιρέτισε εντούτοις αυτές τις αποκαλύψεις. Πιο κυνικές οι εταιρείες κολοσσοί δεν βλέπουν κάτι μεμπτό..

Ειδικότερα, ο ακτιβιστής τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος U2, Μπόνο έγινε και αυτός στόχος των αποκαλύψεων των Paradise Papers για πρακτικές φοροαποφυγής σε παγκόσμια κλίμακα. «Εντελώς αηδιασμένος αν, έστω και ως μειοψηφικός και παθητικός επενδυτής, (…) το όνομα (του) ενεπλάκη σε κάτι έστω και ελάχιστα παράνομο», ο ιρλανδός ρόκερ χαιρέτισε εντούτοις αυτές τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Σύμφωνα με την ICIJ, ο Μπόνο είναι μέτοχος σε μια μαλτέζικη επιχείρηση που έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Αυτό έγινε μέσω λιθουανικής εταιρείας συμμετοχών που είχε καταφύγει σε παράνομες τεχνικές φοροαποφυγής.

Η Apple από την πλευρά της χρησιμοποίησε τον βρετανικό φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ για να συνεχίσει να μην πληρώνει φόρους ή να πληρώνει πολύ λίγους, αφού αναγκάσθηκε να βάλει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο όμιλος «συσσώρευσε έτσι κέρδη άνω των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οφσόρ (…) τα οποία δεν φορολογούνται στις ΗΠΑ και μόλις που φορολογούνται σε άλλες χώρες».

Η Apple δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας κυρίως πως οι φορολογικές διευθετήσεις της είχαν κίνητρο τη βούλησή της να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Απολύτως τίποτα το μεμπτό»

Η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Nike δημιούργησε από την πλευρά της εταιρείες οφσόρ στις Βερμούδες και οι θυγατρικές της Nike όφειλαν να καταβάλλουν σ’ αυτές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τα δικαιώματα στο εμπορικό σήμα.

Με τα σημαντικά ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες, τα κέρδη του ομίλου στον κόσμο μειώνονταν και κατά συνέπεια μειώνονταν και οι φόροι που πλήρωνε η Nike.

Όσο για τον Λιούις Χάμιλτον, τον τετράκις πρωταθλητή κόσμου της F1, χρησιμοποίησε μια εταιρεία βιτρίνα στο νησί Μαν για να μην καταβάλει ΦΠΑ για την αγορά ενός καινούριου ιδιωτικού τζετ αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε φόρους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Guardian.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τα «Panama Papers», που αφορούσαν φορολογικές απάτες, η ICIJ, η οποία συνασπίζει 96 μέσα ενημέρωσης 67 χωρών, άρχισε την Κυριακή να αποκαλύπτει τη νέα έρευνά της, έπειτα από έναν χρόνο δουλειάς βασισμένης στη διαρροή 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων που προέρχονται κυρίως από το διεθνές δικηγορικό γραφείο Appleby, που έχει τη βάση του στις Βερμούδες.

Η ΕΕ χαρακτήρισε σοκαριστικές αυτές τις αποκαλύψεις και ζήτησε να υιοθετηθούν «αποτρεπτικές κυρώσεις».

Τα έγγραφα αυτά θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση τις υπηρεσίες της βασίλισσας της Αγγλίας, τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και βραζιλιάνους και ρώσους υπουργούς.

Όμως, πολλές προσωπικότητες που πλήττονται από τις αποκαλύψεις αυτές προέταξαν τη νομιμότητα των επενδύσεων τους.

Έτσι ο Ρος υποστήριξε πως δεν υπάρχει «απολύτως τίποτα το μεμπτό» στο γεγονός ότι κατέχει 31% των μετοχών της Navigator Holdings, μιας εταιρείας ναυτικών μεταφορών, ένας από τους κύριους πελάτες της οποίας είναι η ρωσική επιχείρηση αερίου και πετροχημικών προϊόντων Sibur.

Όμως μεταξύ των ιδιοκτητών της Sibur περιλαμβάνεται ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας οικείος του ρώσου προέδρου, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και ένας γαμπρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Ελισάβετ μεταξύ των στόχων της έρευνας

Η ICIJ έφερε επίσης στο φως στρατηγικές φοροαποφυγής άλλων πρώτης γραμμής πολιτικών ηγετών. Έτσι η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας διαθέτει, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, ιδιοκτησία της βασίλισσας και πηγή των εισοδημάτων της, περίπου δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε κεφάλαια στα νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, σύμφωνα με το BBC και την Guardian.

«Όλες οι επενδύσεις μας είναι θεμιτές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Δουκάτου του Λάνκαστερ. Και οι επενδύσεις «με κεφάλαια στο εξωτερικό» δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 0,3% της συνολικής αξίας του Δουκάτου, σύμφωνα με την ίδια.

Στη Βραζιλία, οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας Ενρίκε Μεϊρέγες και Μπλέρο Μάγκι αρνήθηκαν με τη σειρά τους οποιαδήποτε παρατυπία μετά τη σύνδεση των ονομάτων τους με εταιρείες οφσόρ σε φορολογικούς παραδείσους.

Ένας φίλος που δημιουργεί προβλήματα

Στον Καναδά, ο δισεκατομμυριούχος Στίβεν Μπρόνφμαν, επικεφαλής της εταιρείας οίνου και οινοπνευματωδών Seagram, τοποθέτησε μαζί με τον νονό του, τον Λίο Κόλμπερ, 60 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια (52 εκατ. ευρώ) σε μια εταιρεία οφσόρ στα νησιά Καϊμάν.

Αυτός ο φίλος του Τζάστιν Τριντό, υπεύθυνος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2015 για λογαριασμό του καναδικού φιλελεύθερου κόμματος, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη με υποσχέσεις να μειώσει τις ανισότητες και να εμπεδώσει τη φορολογική δικαιοσύνη.

Ρώσοι πολιτικοί επίσης υποβάθμισαν διαρροές των Paradise Papers για δύο δημόσιες εταιρείες, τη VTB, δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις και η οποία έχει επενδύσει στην Twitter και την Gazprom, τη γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, η οποία έχει χρηματοδοτήσει εμμέσως ένα επενδυτικό σχήμα που έχει μερίδια στη Facebook.

Οι διαρροές αυτές έχουν στόχο «να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας συγκεχυμένες διατυπώσεις», κατήγγειλε ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ρωσικής άνω βουλής.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας