Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Λίβανος: Ανύπαρκτο το σενάριο δολοφονίας του πρωθυπουργού λέει ο στρατός

Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια ημέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. Ο Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Κυριακή την παραίτησή του επικαλούμενος σχέδιο κατά της ζωής του. Η παραίτηση ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα

Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια ημέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει πέραν των συνεχιζόμενων συλλήψεων και ερευνών δεν αποκάλυψαν «την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα».

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Κυριακή την παραίτησή του επικαλούμενος σχέδιο κατά της ζωής του και λέγοντας ότι το κλίμα στη χώρα του μοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την δολοφονία του πατέρα του Ραφίκ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ήταν επίσης πρωθυπουργός, το 2005.

Άσκησε κριτική εναντίον του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της οργάνωσης Χεζμπολάχ, για τον ρόλο τους στην χώρα του και σε άλλες αραβικές χώρες.

Χεζμπολάχ: Σαφές ότι η παραίτηση ήταν σαουδαραβική απόφαση

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι λυπάται για την απόφαση αυτή.

«Είναι σαφές ότι η παραίτηση ήταν σαουδαραβική απόφαση , η οποία σαουδαραβική απόφαση που επιβλήθηκε στο Σάαντ αλ-Χαρίρι. Αυτή δεν ήταν ούτε η πρόθεση, ούτε η βούληση, ούτε η απόφασή του», δήλωσε ο Νασράλαχ σε τηλεοπτικό του μήνυμα κατά το οποίο απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο για ηρεμία και υπομονή .

Ο Σάαντ Χαρίρι, προστατευόμενος της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά από το Ριάντ την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Χάσαν Νασράλαχ δήλωσε επίσης ότι είναι δικαιολογημένο να θέσει το ερώτημα εάν ο Σάαντ Χαρίρι τελεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Σαουδική Αραβία και πρόσθεσε ότι τα μέλη της λιβανικής ηγεσίας τον περιμένουν να επιστρέψει στον Λίβανο την Πέμπτη, «εάν του επιτραπεί».

Την Παρασκευή ο Χαρίρι μετέβη στο Ριάντ και δεν επέστρεψε στον Λίβανο. Η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε τηλεοπτικά από άγνωστη τοποθεσία. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους σφοδρότερους εχθρούς του Ιράν.

Το Λίβανο, που έχει βιώσει πολυετείς εμφυλίους, πολεμικές συρράξεις με τις γειτονικές της χώρες, συριακή κατοχή, βομβιστικές επιθέσεις και οικονομικές δυσκολίες κινδυνεύει, να βυθιστεί και πάλι στη θρησκευτική βία ανάμεσα στους λιβανέζους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

Η παραίτηση Χαρίρι ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, που στήριζε στην κυβέρνηση συνασπισμού με όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας τις ελπίδες της για ένα πιο σταθερό πολιτικό κλίμα στο Λίβανο.

«Ζούμε σε κλίμα παρόμοιο με αυτό που επικρατούσε πριν από τη δολοφονία του μάρτυρα πατέρα μου Ραφίκ αλ Χαρίρι» δήλωσε ο Σαάντ σε διάγγελμα από άγνωστο τόπο στη Σαουδική Αραβία.

«Διαισθάνθηκα ότι υπάρχει σχέδιο κατά της ζωής μου. Με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές που κληρονόμησα από τον δολοφονημένο πατέρα μου Ραφίκ αλ Χαρίρι και τις αρχές της Επανάστασης των Κέδρων, αναγγέλλω ότι δεν συμφωνώ να δυσαρεστήσω τους Λιβανέζους…και εξαγγέλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου».

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024