Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Εκδηλώσεις μνήμης για τον Γιτζάκ Ράμπιν

Ισραήλ: Εκδηλώσεις μνήμης για τον Γιτζάκ Ράμπιν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε συγκέντρωση στο Τελ-Αβίβ χθες τιμώντας την επέτειο της δολοφονίας το 1995 του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, νομπελίστα Ειρήνης και αρχιτέκτονα της προσέγγισης με τους Παλαιστίνιους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε συγκέντρωση στο Τελ-Αβίβ χθες τιμώντας την επέτειο της δολοφονίας το 1995 του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, νομπελίστα Ειρήνης και αρχιτέκτονα της προσέγγισης με τους Παλαιστίνιους.

Οι διοργανωτές είχαν απαγορεύσει τις πολιτικές ομιλίες και επέμειναν στην ενότητα. «Θέλουμε να οργανώσουμε φέτος τη συγκέντρωση κάτω από ένα έμβλημα που μας ενώνει περισσότερο από ό,τι μας χωρίζει», δήλωσε η ομάδα Darkenu, που μετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Εικόνες από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στις στέγες των κτιρίων γύρω από την πλατεία Ράμπιν στο Τελ Αβίβ έδειχναν ένα πυκνό πλήθος που έφθανε έως τους γειτονικούς δρόμους. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στη συγκέντρωση.

Ο Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1995 στο τέλος μιας ομιλίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την ειρήνη στην οποία μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Ο δολοφόνος του, ο Γιγκάλ Αμίρ, είναι φανατικός ακροδεξιός σφοδρός πολέμιος των συμφωνιών του Όσλο με τους Παλαιστινίους, για τους οποίους ο Ράμπιν, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης το 1994.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα του, το Λικούντ, κατηγορήθηκαν επανειλημμένα ότι μετείχαν στην εκστρατεία μίσους που είχε προηγηθεί της δολοφονίας του Ράμπιν, κατηγορίες που ο Νετανιάχου πάντα απέρριπτε.

Κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης τελετής την Τετάρτη, κοντά στον τάφο του πατέρα του, ο Γιουβάλ Ράμπιν είπε με λύπη ότι το ίδιο διχαστικό κλίμα συνεχίζει να υπάρχει στο Ισραήλ, προκαλώντας τον Νετανιάχου να κάνει δημόσια έκκληση για επίδειξη ανοχής.

«Δεν υπάρχει κανένας που να λέει «Σταματήστε αυτήν την τρέλα», πρόσθεσε ο Γιουβάλ Ράμπιν.
Ο πρωθυπουργός τού απάντησε λίγο αργότερα από το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι επαναλαμβάνει ένα μήνυμα που είχε ήδη στείλει. «Καλώ σε εθνική συμφιλίωση», είπε.

ΑΠΕ,in.gr

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024