Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ: Τσουχτερό επιτόκιο 7,25% στα χρέη ιδιωτών που δεν τα ρυθμίζουν

ΔΕΗ: Τσουχτερό επιτόκιο 7,25% στα χρέη ιδιωτών που δεν τα ρυθμίζουν

Τσουχτερή αύξηση του επιτοκίου, στο 7,25%, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν και την επιβολή για πρώτη φορά τόκου, 6%, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αποφάσισε η ΔΕΗ. Δεν αυξάνεται το επιτόκιο (5,25%) για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Τσουχτερή αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα υπολογίζονται στο εξής οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν και την επιβολή για πρώτη φορά τόκου υπερημερίας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έως τώρα ήταν άτοκες, αποφάσισε η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ:

– Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.

– Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για πρώτη φορά.

– Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται, σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%.

Ανάσα στα έσοδα της ΔΕΗ

Στις αποφάσει αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ κατέληξε προκειμένου να μειώσει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα η απόφαση για επιβολή τόκου στα φέσια του Δημοσίου -των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες (με στοιχεία Αυγούστου 2017) διαμορφώνονται στα 298,2 εκατ. ευρώ- αναμένεται να επιφέρει σημαντικά έσοδα.

Σημειώνεται ότι η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου αποφασίστηκε σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας του 2011 η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2013 με το νόμο 4152. Σύμφωνα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, αν η επιβολή τόκων στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει το 2013, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος, η επιχείρηση θα είχε λαμβάνειν επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων.

Πλέον πάντως, βάσει της απόφασης, το Δημόσιο θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες.

Η απόφαση για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες, καθώς το διάστημα αυτό απαιτείται για να καταγραφούν οι παροχές του Δημοσίου και να επιμερισθούν οι οφειλές.

in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024