Τα σκυλιά κερδίζουν περισσότερη συμπόνια απ’ ότι οι άνθρωποι
Αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη συμπόνια όταν βλέπουν να βασανίζεται ένας σκύλος παρά ένας άνθρωπος, με εξαίρεση όταν πρόκειται για περιστατικό κακομεταχείρισης βρεφών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Society & Animals.
Αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη συμπόνια όταν βλέπουν να βασανίζεται ένας σκύλος παρά ένας άνθρωπος, με εξαίρεση όταν πρόκειται για περιστατικό κακομεταχείρισης βρεφών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Society & Animals.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Λέβιν, μελέτησαν 240 εθελοντές, στους οποίους έδωσαν μια σειρά από ψευδή δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αφορούσαν την επίθεση με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ είτε σε ένα μωρό ενός έτους, είτε σε έναν ενήλικα, είτε σε ένα μικρό σκυλάκι, είτε σε ένα σκύλο έξι ετών.
Σύμφωνα με τα υποτιθέμενα δημοσιεύματα, «η αστυνομία έφθασε επί τόπου μετά από λίγα λεπτά και βρήκε το θύμα με το ένα πόδι σπασμένο, πολλαπλές πληγές και χωρίς τις αισθήσεις του». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός συμπόνιας τους και ενσυναίσθησης.
Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ήταν πολύ λιγότερο ταραγμένοι συναισθηματικά από την επίθεση στους ενηλίκους ανθρώπους, σε σχέση με την επίθεση στους σκύλους, τόσο τον μικρό όσο και τον μεγάλο. Μόνο το βρέφος «κέρδισε» περισσότερη συμπόνια από τα σκυλιά.
Άλλη έρευνα προ διετίας είχε δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν δωρεά χρημάτων για να βοηθήσουν ένα σκυλί, παρά έναν άνθρωπο, από έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Μια άλλη μελέτη είχε κι αυτή δείξει ότι οι άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο, όταν ακούνε ιστορίες για σκυλιά που τα χτυπούν, από ό,τι για ανθρώπους που τους συμβαίνει το ίδιο.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα σκυλιά ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους και δεν τα βλέπουν σαν ζώα, αλλά μάλλον σαν παιδάκια. Επίσης, κατά τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα τροφοδοτείται από το ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμπονούν περισσότερο ένα θύμα, αν αυτό είναι αβοήθητο και σχετικά ανίκανο να προστατευθεί.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
- Κυψέλη: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Φοβερά λόγια του Φεράν Τόρες: «Το γκολ το έβαλαν 47 εκατομμύρια Ισπανοί όχι εγώ»
- Κύπρος: 52 χρόνια μετά οι μνήμες παλεύουν να μείνουν ζωντανές
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί, 42 τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό της Ρωσίας στη Ζαπορίζια
- Κύπρος: εξακολουθώ να μην ξεχνώ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 25χρονος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442