Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη ΧΑ: Πώς κάναμε τα «ντου» στους Πακιστανούς

Δίκη ΧΑ: Πώς κάναμε τα «ντου» στους Πακιστανούς

Ο πρώτος από τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες, πρώην μέλος της ΧΑ, εξετάστηκε σήμερα στη δίκη για την εγκληματική δράση της ΧΑ, καταθέτοντας πώς λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή ως στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πώς οργάνωναν τα «ντου» κατά Πακιστανών και άλλων. Στη διάρκεια της κατάθεσης προκλήθηκε ένταση, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ο πρώτος από τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες, πρώην μέλος της ΧΑ,
εξετάστηκε σήμερα στη δίκη για την εγκληματική δράση της ΧΑ,
καταθέτοντας πώς λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή ως στρατιωτικού τύπου
οργάνωση και πώς οργάνωναν τα «ντου» κατά Πακιστανών και άλλων.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, ως μέλος της ΧΑ από το 2012 και ως το 2013, τονίζοντας είχε στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ενώ κάνε λόγο «για τις λεγόμενες βόλτες», εννοώντας τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

Πώς κάναμε τα «ντου» στους Πακιστανούς

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου μεταξύ άλλων είπε: «Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα «ντού», τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι «και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις».

Το πρώην μέλος της ΧΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο «ντού», που έλαβε μέρος και ο ίδιος, όπου όπως είπε «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Επίσης αποκάλυψε ότι «στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά». Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε, εκτενώς στο πώς ήταν δομημένα τα Τάγματα Εφόδου και ποιός ήταν ο σκοπός τους.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περίστροφα, το ένα 45άρι».

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυς: Ήταν σκληρή, σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος : Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυς: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα, για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο ίδιος μίλησε για τη δομή των ταγμάτων εφόδου αλλά και τους σκοπούς τους.

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυς: Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζες της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της Χρυσής Αυγής και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ και τόνισε με έμφαση: «Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα: «Ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό» είπε και πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλες ο ίδιος και η οικογένεια του μετά την κατάθεςή του στον αντεισαγγελέα του ΑΠ.

Αναφερόμενος στον ρόλο Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε «ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Η υπεράσπιση επιχείρησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του μάρτυρα

Αίσθηση στη δικαστική αίθουσα προκάλεσε το γεγονός ότι η υπεράσπιση αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα της διαδικασίας, τονίζοντας ότι στην αίθουσα της ΓΑΔΑ υπάρχει και τρίτο άτομο, που υπαγορεύει τις απαντήσεις στον μάρτυρα. Οι συνήγοροι εκτίμησαν ότι ακούστηκε «υποβολέας» ο οποίος διόρθωσε μια ημερομηνία που ανέφερε ο μάρτυρας

Οι ίδιοι κατέστησαν σαφές ότι δεν εμπιστεύονται τις δικαστικούς λειτουργούς (σσ: πρόκειται για τις κυρίες Κοσμά και Νουνέλη), σημειώνοντας ότι δεν παρέχουν εχέγγυα για τη διαδικασία. Στο επεισόδιο παρενέβη η ίδια η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, ζητώντας να μιλήσει προσωπικά με τις δικαστικές λειτουργούς, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τρίτος στον χώρο.

Επίσης δεν δίστασαν να αναφερθούν ονομαστικά στον μάρτυρα, αποκαλούμενο ως «κύριο …..», μη σεβόμενοι το γεγονός ότι τελεί υπό καθεστώς προστασίας και η ταυτότητα του πρέπει να παραμείνει άγνωστη. Η πρόεδρος αντέκρουε τις προσπάθειές τους σθεναρά.

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024