Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωγμές στη συμμαχία του Βίζεγκραντ

Ρωγμές στη συμμαχία του Βίζεγκραντ

Οι εντάσεις στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ομίλου Βίζεγκραντ που ξέσπασαν για το ζήτημα των ευρωπαϊκών κανόνων διασυνοριακής εργασίας, συνεχίζονται. Πολωνία και Ουγγαρία αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία υιοθετώντας έναν συμβιβασμό - υπό την ηγεσία της Γαλλίας - για την αυστηροποίηση των κανονισμών για τους υπαλλήλους που εργάζονται στην ΕΕ εκτός των χωρών καταγωγής τους.

Οι εντάσεις στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ομίλου Βίζεγκραντ που
ξέσπασαν για το ζήτημα των ευρωπαϊκών κανόνων διασυνοριακής εργασίας,
συνεχίζονται. Πολωνία και Ουγγαρία αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη
Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία υιοθετώντας έναν συμβιβασμό – υπό
την ηγεσία της Γαλλίας – για την αυστηροποίηση των κανονισμών για τους
υπαλλήλους που εργάζονται στην ΕΕ εκτός των χωρών καταγωγής τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η ενότητα της κεντρικής Ευρώπης, φαίνεται πως έχει αρχίσει να ραγίζει. Μια μεγαλύτερη ανησυχία για όσους ελπίζουν να διατηρηθεί η ενότητα του Βίζεγκραντ είναι ότι η Πράγα θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τη συμμαχία υπό τον λαϊκιστή ολιγάρχη Αντρέι Μπάμπις, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές. Αν και ο Μπάμπις δεν είναι τόσο ιδεολόγος όσο η σημερινή δεξιά ηγεσία της Πολωνίας και δεν έχει δηλητηριώδη ιστορία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας, δεν έχει δώσει ακόμη σαφή ένδειξη για το πώς θα μοιάζει η εξωτερική πολιτική του.

Οι αποκλίσεις εγείρουν αμφιβολίες για το πώς το Visegrad – μια περιοχή περίπου 65 εκατομμυρίων ανθρώπων – θα μπορεί να λειτουργήσει ως συνεκτικό πολιτικό μπλοκ σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ΕΕ.

«Η προσπάθεια να μετατραπεί αυτή η λέσχη σε αντίβαρο απέτυχε» λέει ο Μίλαν Νιτς, αναλυτής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων που εργάστηκε στο παρελθόν για το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας. «Είναι πολύ διχασμένοι σε θεμελιώδη θέματα για να προωθήσουν μια κοινή ατζέντα, αλλά θέλουν επίσης να αποδείξουν ότι το Βίζεγκραντ δεν έχει τελειώσει. Και οι τέσσερις χρειάζονται τη λέσχη».

Διακυβεύεται η ικανότητα της Κεντρικής Ευρώπης να επηρεάσει ή και να σταματήσει τις πρωτοβουλίες για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που προωθούνται από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αν και η διάσπαση του Βίζεγκραντ μπορεί να ακούγεται σαν καλή είδηση στα αφτιά πολλών στις Βρυξέλλες, η περαιτέρω απομόνωση των επικριτών της ΕΕ στην περιοχή θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον λαϊκισμό και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ενωμένη Ευρώπη.

Η συμμαχία του Βίζεγκραντ, που ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, λειτουργούσε περισσότερο ως διπλωματικό δίκτυο παρά ως ένα πραγματικό μπλοκ για το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας της. Στις πρώτες μέρες, οι χώρες μοιράστηκαν τους διπλούς κοινούς στόχους της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αλλά από τη στιγμή που έγιναν μέλη, οι προτεραιότητές τους άρχισαν να αποκλίνουν, καθώς ανταγωνίζονταν για τις δυτικές επενδύσεις και ακολουθούσαν διαφορετικά πολιτικά μονοπάτια.

Η ομάδα ανανεώθηκε με την κρίση των προσφύγων το 2015, καθώς οι τέσσερις του Βίζεγκραντ ενώθηκαν για να αντιταχθούν στις προσπάθειες των Γερμανών να τους αναγκάσουν να δεχθούν πρόσφυγες. Αυτό δημιούργησε την ελπίδα στην περιοχή ότι το V4, όπως συχνά αναφέρεται το κουαρτέτο, θα μπορούσε να προωθήσει μια κοινή ατζέντα και σε άλλα μέτωπα.

in.gr

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024