Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι ταχύτατες έρευνες για τη Ρωσία ανησυχούν το Κονγκρέσο

ΗΠΑ: Οι ταχύτατες έρευνες για τη Ρωσία ανησυχούν το Κονγκρέσο

Η απαγγελία κατηγοριών κατά τριών πρώην συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας, αιφνιδίασε τα μέλη των επιτροπών του Κογκρέσου που διερευνούν ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, καθώς διαπίστωσαν ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, εξελίσσεται ταχύτατα.

Η απαγγελία κατηγοριών κατά τριών πρώην συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας, αιφνιδίασε τα μέλη των επιτροπών του Κογκρέσου που διερευνούν ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, καθώς διαπίστωσαν ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, εξελίσσεται ταχύτατα, σχολιάζει το CNN.

Παράλληλα, επικρατεί κλίμα προβληματισμού στο Κογκρέσο, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή, φαίνεται να περιορίζουν το εύρος του πλαισίου των ερευνών που διεξάγονται, ενώ η απαγγελία των κατηγοριών ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες κατάθεσης των τριών κατηγορουμένων στις επιτροπές του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση πολιτικών κύκλων οι κινήσεις του Μιούλερ απειλούν να περιορίσουν το εύρος των ερευνών που διεξάγονται από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, την αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να βλέπουν στο πρόσωπο του ειδικού ανακριτή, την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή που έχουν προκειμένου ν’ αποδειχτεί ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας. Η άποψη αυτή, ενισχύεται από την επιφυλακτικότητα που εκδηλώνουν οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου κι αναφορικά με τις σχέσεις του Τραμπ με την Ρωσία.

Ένας από τους κατηγορουμένους, ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ κατέθεσε στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, αναφορικά με την συνάντηση του Ιουνίου του 2016, που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο. Η ίδια επιτροπή ελπίζει ότι ο Μάναφορτ θα καταθέσει ξανά ενώπιόν της για ένα πιο ευρύ πλαίσιο θεμάτων, ενώ από την πλευρά της, η αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έχει ακόμη προγραμματίσει μία ακρόαση από τον Μάναφορτ. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας εξετάζει επίσης, την έκδοση κλήτευσης για την κατάθεση του.

«Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο ίδιος δεν θα έρθει, δεν θα τον αφήσει ο δικηγόρος του να έρθει. Κι αν έρθει θα επικαλεστεί το δικαίωμα του να μην απαντάει σε ερωτήσεις (Fifth Amendment)» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νταϊάν Φαϊνστάιν που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας και η οποία ασκεί πιέσεις για την κατάθεση του Μάναφορτ από το περασμένο καλοκαίρι. «Αυτό που βλέπετε, είναι η σημασία της έρευνας του Μιούλερ,» τόνισε η Φαϊνστάιν.

Ωστόσο, ο Μάναφορτ δεν είναι ο μόνος για τον οποίο έχει προκύψει ζήτημα στις επιτροπές έρευνας του Κογκρέσου. Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προγραμμάτιζε να κλητεύσει τον Ρικ Γκέιτς μέσα στο φθινόπωρο. Ο Γκέιτς είναι επιχειρηματικός συνεργάτης του Μάναφορτ και πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, στον οποίο επαγγέλθηκαν επίσης, κατηγορίες την Δευτέρα. Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις γύρω από την κλήτευσή του, δηλώνουν ότι αυτή καθυστέρησε, ενώ ο ίδιος άλλαζε ημερομηνίες. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι τώρα είναι πιθανό, η ακρόαση αυτή να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπουρ δήλωσε ότι πρώην σύμβουλος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος -που παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις προσπάθειες του να οργανώσει συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συνεργατών του Τραμπ- βρίσκονται σε “συνεχή επικοινωνία” μέσω του δικηγόρου του, με την επιτροπή. Απαντώντας σε ερώτηση (την Τρίτη) εάν η συζήτηση αυτή, έχει τώρα τελειώσει, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από την Βόρεια Καρολίνα δήλωσε ότι: «Νομίζω ότι έχει τελειώσει».

Στον απόηχο της απαγγελίας κατηγοριών κατά των τριών πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ η απόσταση που χωρίζει τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς αναφορικά με το αν υπάρχουν αποδείξεις για ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, έχει μεγαλώσει.

Στην περίπτωση που τελικά το Κογκρέσο δεν έχει τη νομική δυνατότητα ν’ ανακρίνει σημαντικούς μάρτυρες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα επί ενός δικομματικού πλαισίου (Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών) ώστε η αμερικανική κοινή γνώμη να έχει επαρκή ενημέρωση για το αν υπήρξε ή όχι εμπλοκή της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Για τους Δημοκρατικούς, η απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και η αποδοχή της ενοχής από έναν σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος έψαχνε «επιβλαβείς» για την Χίλαρι Κλίντον πληροφορίες από την ρωσική πλευρά, αποτελούν αποδείξεις τουλάχιστον πρόθεσης για συνωμοσία, ενώ οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν νέες κατευθύνσεις έρευνας για τις επιτροπές του Κογκρέσου.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα γεγονότα και αποδείξεις που δείχνουν συνωμοσία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τους Ρώσους, τουλάχιστον για όσους συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία. Απέχουμε πολύ από το τέλος αυτής της έρευνας. Υπάρχουν πολλά, που πρέπει να γίνουν γνωστά,» δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσανρτ Μπλούμενταλ από το Κονέκτικατ.

Οι νέες εξελίξεις -ειδικά η περίπτωση του Παπαδόπουλου και η προσφορά πληροφοριών που θα ήταν επιβλαβείς για την Κλίντον- ενίσχυσε τις προσπάθειες για αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την συνειδητή ή ευκαιριακή αξιοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ από Ρώσους πράκτορες, προκειμένου ν’ ασκήσουν επιρροή στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

«Πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημείο», δηλώνει ο Έρικ Σουάλγουελ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα και εκλέγεται στην Καλιφόρνια. «Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις όσο ποτέ άλλοτε ότι τα στελέχη σε όλα τα επίπεδα της προεκλογικής εκστρατείας επεδίωξαν να συνεργαστούν με τους Ρώσους. Τώρα έχουμε κάποιον που γράφει το όνομά του σε μία σελίδα χαρτί υπό την απειλή της καταδίκης για ψευδορκία και λέει ότι το έπραξε,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουάλγουελ.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, καθώς τα ηγετικά μέλη των επιτροπών του Κογκρέσου που διερευνούν το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, δηλώνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αλλάζουν την διάσταση των ερευνών, αλλά ούτε κι έχουν προσθέσει στοιχεία προς την κατεύθυνση στοιχειοθέτησης της συνωμοσίας. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αλλάζει κάτι στην έρευνά μας,» τόνισε ο Μπουρ.

«Δεν νομίζω ότι η απαγγελία των κατηγοριών αποτέλεσε έκπληξη για εμάς που διεξάγουμε την έρευνα εδώ κι εννέα μήνες». Φαίνεται ότι η έρευνα (του Μιούλερ) έχει απομακρυνθεί από αυτό που ψάχνουμε, δήλωσε ο Γερουσιαστής Τζιμ Ριτς από το Αϊντάχο, που είναι ηγετικό μέλος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας.

Από την άλλη μεριά, Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ο Άνταμ Σιφ που συμμετέχει στην Επιτροπή των Υπηρεσιών Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι τελικά ο Παπαδόπουλος θα δεχθεί να μιλήσει στην επιτροπή, καθώς συνεργάζεται με τον Μιούλερ.

Στο σύνολό τους λοιπόν υπάρχουν τρεις επιτροπές στο Κογκρέσο που διερευνούν πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ της έρευνας του FBI ηγείται ο Μιούλερ που έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία των κατηγοριών. Το πρόβλημα «ανταγωνισμού» μεταξύ των επιτροπών του Κογκρέσου και του Μιούλερ έγινε γνωστό μέσα στο καλοκαίρι.

Οι επιτροπές του Κογκρέσου από την πλευρά τους είχαν διαβεβαιώσει για την επιτάχυνση των ερευνών μέσα στο φθινόπωρο, ενώ Μιούλερ προσπάθησε να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» ζητώντας την διεξαγωγή δημοσίων ακροάσεων από τις επιτροπές προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη της έρευνας

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024