Νέο πογκρόμ συλλήψεων εξαπολύουν από τα ξημερώματα οι αρχές της Τουρκίας. Περισσότερα από 110 άτομα έχουν συλληφθεί σε τέσσερις τουρκικές πόλεις, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 αλλά και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μόλις χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατέθεσε αγωγή εναντίον του εκπροσώπου του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος» (CHP) Μπουλέντ Τεζκάν καθώς τον αποκάλεσε ως «έναν φασίστα δικτάτορα», εξαιτίας του κλίματος φόβου και τρομοκράτησης που επικρατεί στη γείτονα μετά το πραξικόπημα.

Σημειώνεται ότι η προσβολή του προέδρου συνιστά έγκλημα στην Τουρκία που τιμωρείται έως και με τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Μετά τον Ιούλιο του 2016, 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί για τη φερόμενη σύνδεσή τους με τον «ενοχρηστρωτή» -σύμφωνα με τον Ερντογάν- του πραξικοπήματος Γκιουλέν, ενώ 150.000 έχουν ξηλωθεί από τη δουλειά τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Προσφάτως, μετά από απαίτηση του ίδιου του Ερντογάν, έχουν παραιτηθεί δήμαρχοι επτά μεγάλων πολεων, στο πλαίσιο «ανανέωσης» του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr