Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών μέσω διαγωνισμού που θα διεξάγει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών μέσω διαγωνισμού που θα διεξάγει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Υπέρ της νέας ρύθμισης που τροποποιεί διατάξεις του νόμου 4339/2015, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία, καθώς είχε αποχωρήσει στην αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» και χορηγείται άδεια μόνο γενικού περιεχομένου.
  • Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά πλέον ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
  • Καθιερώνεται η υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.
  • Απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
  • Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου, που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών, αντίστοιχα.
  • Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Απάντηση σε Λοβέρδο

«Οι δύο βελτιώσεις που ζήτησε ο κ. Λοβέρδος, προκειμένου να υπερψηφίσει η ΔΗΣΥ, καλύπτονται ήδη από τον νόμο, όπως ήταν ψηφισμένος (και πριν τη σημερινή τροπολογία δηλαδή)», σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Συνεπώς, «έπρεπε να υπερψηφίσουν την τροπολογία», συμπέραιναν.

Τα δύο επίμαχα σημεία είναι τα εξής:

  • Έχουν ήδη προβλεφθεί δύο έλεγχοι πόθεν έσχες, για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου ως προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό αφενός, μετά την ανακήρυξη υπερθεματιστών για την κάλυψη του ποσού της προσφοράς αφετέρου. Προφανώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν μπορεί να τεθεί εκ των προτέρων θέμα ελέγχου πόθεν έσχες για την προσφορά, αφού δεν είναι γνωστό σε ποιο ύψος θα φθάσει τελικώς το τίμημα.
  • Η προκήρυξη έχει την αρμοδιότητα, εκ του νόμου, να θέσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής (άρα και την εγγυητική συμμετοχής στο διαγωνισμό).

«Αυτά προβλέπονταν ήδη από το νόμο. Και πριν από σήμερα», σημείωναν εν κατακλείδι κύκλοι του υπουργείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024