Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΛ.ΑΣ. ξέρει τους ηθικούς αυτουργούς, εξιχνιάστηκε η δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Η ΕΛ.ΑΣ. ξέρει τους ηθικούς αυτουργούς, εξιχνιάστηκε η δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου γνωρίζει η Αστυνομία, όπως είπε ανακοινώνοντας την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Πρόκειται για έναν 34χρονο, έναν 35χρονο κι έναν 40χρονο, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές για άλλη ποινική υπόθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί παρουσιάζονται ο 32χρονος Αλβανός, που ομολόγησε, και 30χρονος ομοεθνής του. «Τους βλάκες! Εμείς τους στείλαμε για εκφοβισμό και αυτοί τον σκότωσαν!» λένε οι ηθικοί αυτουργοί σε τηλεφωνική συνομιλία. Τι συνέβη στο γραφείο του δικηγόρου τη μοιραία ημέρα.

Τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου γνωρίζει η Αστυνομία. Πρόκειται για έναν 34χρονο, έναν 35χρονο κι έναν 40χρονο, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού για άλλη ποινική υπόθεση.

Όπως ανακοίνωσαν από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια δηλώσεων σχετικά με την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας του Μ.Ζαφειρόπουλου, ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας παρουσιάζονται ο 32χρονος Αλβανός, ο οποίος ομολόγησε ύστερα από τη σύλληψή του, στην Πάτρα, κι ένας 30χρονος ομοεθνής του.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς, έναντι χρηματικής αμοιβής, να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 52χρονο δικηγόρο, στοιχεία, που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση για την οποία κρατούνται στις φυλακές και στην οποία ο δολοφονηθείς είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός από τους κατηγορούμενους.

«Tους στείλαμε για εκφοβισμό και αυτοί τον σκότωσαν!»

«Τους βλάκες! Εμείς τους στείλαμε για εκφοβισμό και αυτοί τον σκότωσαν!» Αυτό φέρεται να είναι απόσπασμα τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των ηθικών αυτουργών στην υπόθεση δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ενώ και ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας εκτελεστής του ομολόγησε την εμπλοκή του λέγοντας πως στόχος του ήταν να εκφοβίσει και όχι να σκοτώσει.

Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν με νόημα πως εάν ήθελε πράγματι να φοβίσει τον άνθρωπο που είχε απέναντι του θα μπορούσε να έχει πυροβολήσει σε άλλο σημείο του σώματος.

Η «αμοιβή» του 32χρονου και του 30χρονου συμπατριώτη και συνεργού του, ο οποίος όταν έγινε η δολοφονία έφυγε άμεσα για την γειτονική Αλβανία, εκτιμάται πως ήταν 20.000 ευρώ και λίγο πριν ακουστεί ο πυροβολισμός φέρεται να είπε «ρίχτου μια στα πόδια για να πάρει το μήνυμα». Από τα χρήματα αυτά ως προκαταβολή είχαν πάρει από μια γυναίκα 3.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης έκαναν δεκάδες προσαγωγές (σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τις 40) εξέτασαν πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες ατόμων που κρίνονταν ύποπτα και έφτασαν σταδιακά στα ίχνη του 32χρονου ο οποίος ετοιμαζόταν να φύγει και αυτός για την Αλβανία μέσω Ιταλίας όπως καταγράφηκε σε μια από τις συνομιλίες.

Από την πλευρά τους οι ηθικοί αυτουργοί 34, 35 και 40 ετών που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν παραδέχονται την ενοχή τους, ενώ φρόντισαν να «εξαφανίσουν» τα κινητά τηλέφωνα με τα οποία επικοινωνούσαν. Οι εμπλεκόμενοι φαίνεται πως είχαν στο παρελθόν τηλεφωνικές συνομιλίες ενώ είχαν επαφές και στις φυλακές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που έστειλαν τον 32χρονο και τον 30χρονο ήταν για να «πιέσει» ο γνωστός δικηγόρος τον πελάτη του Αριστείδη Φλώρο, βασικό κατηγορούμενο για το σκάνδαλο «Energa», να τους πληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό για «συμβόλαιο θανάτου» που άφορα άλλη απόπειρα δολοφονίας -τον Νοέμβριο του 2014- στην Πεντέλη σε βάρος 62χρονου δικηγόρου.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές η «αμοιβή» τους ήταν 100.000 ευρώ, αλλά σκόπευαν να ζητήσουν 5.000.000 ευρώ. Ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι οι ηθικοί αυτουργοί να ζητούσαν τα χρήματα ως «αντάλλαγμα» για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και να απαλλάξουν τον Αρ.Φλώρο από την υπόθεση. Εν τω μεταξύ με την απειλή των όπλων κατάφεραν να αποσπάσουν από τον Μιχ.Ζαφειρόπουλο το κλητήριο θέσπισμα πάνω στο οποίο αναφέρονταν η διεύθυνση του Αρ.Φλώρου.

Τι συνέβη στο γραφείο τη μοιραία ημέρα

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης στη ΓΑΔΑ -που έγινε παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα – ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, άγνωστος άνδρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 52χρονο δικηγόρο και ζήτησε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος ότι πρόκειται να συζητήσουν για ποινική υπόθεση. Την 18:45 ώρα, οι δυο δράστες πήγαν στο δικηγορικό γραφείο και αρχικά ζήτησαν από τον δικηγόρο και ένα συνεργάτη του, επίσης δικηγόρο, την ανάληψη υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στη Γ.Α.Δ.Α. Σε μεταγενέστερο χρόνο ένας από τους δράστες εξήλθε του γραφείου, με το πρόσχημα να φέρει από το αυτοκίνητο χρήματα για προκαταβολή και επανήλθε μετά τη πάροδο λίγων λεπτών. Κατά την πρόοδο της συζήτησης, χωρίς να παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το άτομο την υπεράσπιση του οποίου επιθυμούσαν να αναθέσουν στο δικηγορικό γραφείο, απροειδοποίητα, εμφάνισαν πιστόλια, με τα οποία απείλησαν και ακινητοποίησαν τους δυο δικηγόρους.»

Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν επάνω τους, τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στη θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.»

Ο κ. Παπαζαφείρης σημείωσε ότι «η ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, σε συνδυασμό με επιμέρους στοιχεία, όπως η επιλογή του χώρου και του χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας, ο τρόπος προσέγγισης του θύματος, η κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου, ο πυροβολισμός από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα, συγκροτούσαν ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε προσεκτικό σχεδιασμό και προπαρασκευαστικές ενέργειες, που δεν συνάδουν με την εκδοχή της ληστείας ως κίνητρο. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογώντας, αναλύοντας και παραμετροποιώντας τα ερευνητικά μας δεδομένα, προσανατολιστήκαμε σε υπόθεση, που έχει τα χαρακτηριστικά της ‘κατά παραγγελία’ ανθρωποκτονίας.»

Στο πλαίσιο των ερευνών, συμπλήρωσε, «είχαμε συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και έτσι καταφέραμε να συλλάβουμε τον 32χρονο, σε καταυλισμό ΡΟΜΑ στην Πάτρα, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει την σύλληψη και να αναζητήσει τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό.»

» Όπως διακριβώθηκε, πρόκειται για το άτομο που πυροβόλησε τον δικηγόρο, ενώ ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του για να κλείσει το ραντεβού. Ο συλληφθείς δράστης είναι δραπέτης των Φυλακών Κασσάνδρας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει τακτική άδεια που είχε λάβει. Η παρουσία του στο χώρο του δικηγορικού γραφείου πιστοποιείται και από τμήματα δακτυλικών του αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση του χώρου.»

Το ποινικό παρελθόν των δραστών

Επιπλέον ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος επεσήμανε ότι «σε ό,τι αφορά το ποινικό παρελθόν των δραστών, προέκυψε ότι:

Ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίαςδραπέτης Καταστήματος Κράτησης, δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε. Kατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

Ο 30χρονος υπήκοος Αλβανίας που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης, έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα. Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί -κατά περίπτωση- για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.


Επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε το πρωί της 29ης Οκτωβρίου σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα που διέμεναν οι δράστες μέχρι την δολοφονία του δικηγόρου «μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια, πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια, 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων, χειροβομβίδα, 2 πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κ.λπ. αντικείμενα.»

Εντός του διαμερίσματος, εντοπίστηκε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών και πλαστογραφία και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.

Ακόμη από την εργαστηριακή εξέταση της βολίδας, προέκυψε ότι προέρχεται από το ίδιο πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, που έγινε για ασήμαντη αφορμή στις 19 Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας είναι ο συλληφθείς δραπέτης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα θύματα και ομολόγησε την πράξη του.

Aπό την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε την ευαρέσκεια του λέγοντας ακόμη ότι «εύχομαι και ελπίζω οι επόμενοι μήνες που θα έρθουν να μη χρειαστεί ποτέ η Αστυνομία να αποδείξει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα που έδειξε τον Οκτώβριο του 2017».

Διονύσης Βυθούλκας

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024