Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο Πουτζδεμόντ «δεν σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο»

Δεν εγκατέλειψε την Ισπανία ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόντ, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόντ, Πολ Μπικάερτ, ενώ στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται τοποθέτησή του.

Δεν εγκατέλειψε την Ισπανία ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόντ, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη, σε ολλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό ο βέλγος δικηγόρος, Πολ Μπικάερτ, τον οποίο ο Πουτζδεμόντ όρισε ως σύμβουλό του.

Ο δικηγόρος δήλωσε, επίσης, ότι ο Πουτζδεμόντ θα μιλήσει σήμερα στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος) από τις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σιωπηλός από την Κυριακή, όταν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαιρέτισε τη συμβολική νίκη της ομάδας της Ζιρόνα, της καταλανικής πόλης της οποίας είναι δήμαρχος, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αυτονομιστής ηγέτης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με πέντε από τους υπουργούς της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη.

«Ο κ. Πουτζδεμόντ δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο», υποστήριξε ο Πολ Μπικάερτ, όταν ερωτήθηκε από το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «ως προς αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει».

«Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο…και με όρισε επισήμως συνήγορό του», διευκρίνισε ο βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου και πρώην υπερασπιστής των ισπανών Βάσκων, οι οποίοι εθεωρούντο μέλη της ETA. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αυτή η «πρώτη επαφή» είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.

Μαδρίτη: Μια αίτηση ασύλου στερείται βάσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά, αντίστοιχα, εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για την βιωσιμότητα μιας αίτησης του καθαιρεθέντος αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας για χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο.

«Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Προς το παρόν, συνέχισε, ο Πουτζδεμόντ δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί. Αλλά, σε κάθε περίπτωση οι ισπανικές αρχές δεν μπορούν να δουν επί ποίας βάσης θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο.

«Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στην Ευρώπη, όλοι έχουμε δημοκρατικά συστήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραφαέλ Καταλά. «Δεν έχει επιχείρημα».

«Στάση και απόσχιση»

Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζδεμόντ και της κυβέρνησής του. Στη μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί, επίσης, τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.

Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Φαίνεται, όμως, απίθανο ο Κάρλες Πουτζδεμόντ να λάβει κάποιο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Βέλγιο: «Η χορήγηση ασύλου σε έναν πολίτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ εξαιρετικού χαρακτήρα» δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ, γενικός αρμοστής για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (CGRA) στο Βέλγιο. Θα πρέπει να αποδείξει «κίνδυνο δίωξης» στην Ισπανία και αδυναμία προστασίας του, τόνισε ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, ενώ οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης, έχουν δώσει τη διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Παρά τις εκκλήσεις του Πουτζδεμόντ για «δημοκρατική» αντίσταση, οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν χωρίς εντάσεις υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης και η Καταλονία διοικείται πλέον από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά», δήλωσε εκπρόσωπος συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων.

Κλίμα… εκλογών

Ήδη, από την Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έθεσε υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Και προκήρυξε τοπικές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Αν και θεωρεί τις εκλογές «παράνομες», το κόμμα PdeCat του Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές είναι «πολύ προσηλωμένοι στο δικαίωμα έκφρασης της καταλανικής κοινωνίας».

Όσο για το αυτονομιστικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), αν και δεν έχει δεσμευθεί οριστικά, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές συνιστούν «μία επιπλέον ευκαιρία για την κατοχύρωση της καταλανικής δημοκρατίας» για την οποία παραδέχεται ότι είναι «εύθραυστη».

Μόνο το ακροαριστερό CUP δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη σιωπή του Πουτζδεμόντ: «Ο λαός θέλει να ξέρει ποιος είναι ο οδικός χάρτης της (καταλανικής) κυβέρνησης, γιατί βρίσκεται στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Μιρέια Μπόγα, μία από τους βουλευτές του.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024