Μετά από τη συνέντευξή του στον in.gr, στην οποία είχε τονίσει ότι «ο κ. Τσίπρας έκανε κάτι απαράδεκτο», αναφερόμενος στις κινήσεις του πρωθυπουργού μετά από το δημοψήφισμα, ο Ζακ Λικ Μελανσόν διαμηνύει, τώρα, πως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει το ελληνικό χρέος.

Ο ηγέτης της «ανυπότακτης Γαλλίας» καλεί την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει το ελληνικό χρέος, αγοράζοντας τίτλους και μερίσματα, και να αποφασισθεί ένα μορατόριουμ στις πληρωμές της Ελλάδας, ώστε να επανέλθει η ρευστότητα και να ανακάμψει η οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλλία σχολίασε την «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», υπογραμμίζοντας ότι έτσι ή αλλιώς «ήδη υπάρχει, δεν είναι ένα καινούριο εύρημα».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αποκαλύπτει ότι με την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας θα μείνουν κενές έδρες στην Ευρωβουλή, θεωρώντας έτσι ευκαιρία για την κάλυψή τους τις υπερεθνικές λίστες υποψηφίων και προς αυτή την κατεύθυνση συνδυάστηκε και η παρουσία του στην Αθήνα.

Με τον έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι διαφωνεί, τονίζοντας ότι στη θέση του στη διαπραγμάτευση του 2015, εκείνος «θα έφερνε στο τραπέζι την προοπτική να πληρώσει η Γαλλία 45 δισεκατομμύρια και η Γερμανία 56 δισεκατομμύρια στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, κάτι που ήταν ισχυρό μέσο πίεσης. Λυπάμαι που ο κ.Τσίπρας δεν το έκανε».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, τόνισε πως «καταρχήν, η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν είναι διόλου κάτι καινούριο. Καταρχήν, γιατί είναι ένα ρεφραίν όλων αυτών όταν δεν ξέρουν τι να πουν. Λένε πως θα φτιάξουν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Αυτό έχει ένα μειονέκτημα. Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη. Συνεπώς δεν είναι ένα εύρημα».

«Υπάρχουν ενισχυμένες συνεργασίες που είναι δυνατόν να γίνουν. Για παράδειγμα, η Ευρώπη του Σένγκεν δεν είναι ακριβώς μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΕ δεν ταυτίζεται με την Ευρωζώνη. Συνεπώς υπάρχουν ήδη πολλά είδη Ευρώπης με πολλές ταχύτητες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει ένα όραμα πολύ συγκεκριμένο με το οποίο είμαστε σε απόλυτη αντίθεση» τόνισε.

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «μου λένε υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για κοροϊδία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καμία εξουσία. Τα ψηφίσματα που υιοθετεί το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν καμιά συγκεκριμένη συνέπεια. Είναι το μοναδικό κοινοβούλιο του κόσμου που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μια πρόταση νόμου. Είναι το μοναδικό Κοινοβούλιο που μοιράζει τις εξουσίες του με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, για να δημιουργήσει τον Προϋπολογισμό. Δεν είναι λοιπόν ένα Κοινοβούλιο. Είναι ένα πράγμα που ονομάζουν Κοινοβούλιο. Υπήρξα μέλος αυτού του Κοινοβουλίου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτό δεν έχει ούτε λαιμό, ούτε κεφάλι, όπως λέμε στα γαλλικά», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο όραμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για την Ευρώπη, είπε πως «το δικό μας όραμα για την Ευρώπη είναι ένα όραμα που ορίζεται από το κοινό συμφέρον. Δεν ανησυχούμε για τις αγορές, για την τελειότητα των λογαριασμών, όχι δεν επιθυμούμε μια πολιτική κατασκευή για να έχουμε μια καλή πρόσθεση. Κάνουμε μια πολιτική κατασκευή ώστε οι άνθρωποι που είναι μέσα να ζήσουν σωστά. Στόχος μας λοιπόν είναι η κοινωνική εναρμόνιση, η φορολογική εναρμόνιση, από ψηλά, μπορούμε να το κάνουμε προοδευτικά, από όλα τα Έθνη που συνθέτουν την Ευρώπη. Και όταν έρθει η ώρα, μια συλλογική λαϊκή εξουσία. Αλλά υπάρχουν στάδια για να φτάσουμε».

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος μέσα στην ΕΕ, τόνισε πως «η Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει όλους τους τίτλους του χρέους. Σήμερα η Κεντρική Τράπεζα και ο Σταθεροποιητικός Χρηματοπιστωτικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός αγόρασαν ουσιαστικά το 80% του ρλληνικού χρέους. Αλλά όχι από το ελληνικό κράτος. Το αγόρασαν από τις τράπεζες. Αυτό προκάλεσε δύο αποτελέσματα. Η Ελλάδα να είναι πάντα και το ίδιο χρεωμένη όπως την πρώτη ημέρα, και δεύτερον, μερίσματα και κέρδη να δημιουργηθούν και να συσσωρευτούν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας, προς όφελος των χωρών που δάνεισαν».

«Πρέπει να δούμε το τερατώδες της όλης κατάστασης. Επιχειρήσαμε να σώσουμε δηλαδή τους έλληνες και δεν βοηθήσαμε κανέναν. Βοηθήσαμε τους Έλληνες να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες. Και να πληρώσουν σε εμάς 8 δισεκατομμύρια. Συνεπώς, η ιδέα είναι τα χρέη να αγοραστούν από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, όλα τα χρέη και όπως είπα, να μπουν στην κατάψυξη. Δεν τα βάζουμε στην φωτιά. Δεν λέμε δεν υπάρχουν πλέον. Υπάρχουν και λέμε κάποια στιγμή θα πληρωθούν. Αυτό είναι ένα μορατόριουμ, που ωθεί τις πληρωμές του χρέους. Αυτό τι θα προκαλούσε στην Ευρώπη» τόνισε .

«Ξαφνικά θα μπορούσαμε να βάλουμε τα χρήματα σε κυκλοφορία, να δημιουργήσουμε ρευστότητα στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτά που λέω μπορούν να εφαρμοστούν;», διερωτάται.

«Γιατί είπα αυτό που έκαναν οι άλλοι δεν λειτούργησε. Ε, λοιπόν έχουμε την απόδειξη. Υπάρχει μια χώρα που έγινε μορατόριουμ στο χρέος της, η Πορτογαλία. Κατάφερε έτσι να λάβει μια σειρά κοινωνικών μέτρων, που αναθέρμαναν την κατανάλωση, και παράλληλα την παραγωγή με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να κατέβει κάτω από το 3% του ελλείμματος» ανέφερε ο κ. Μελανσόν.

Τέλος, μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως «δεν έχει νόημα, εγώ δεν είμαι από αυτούς -πως να το πω- ο μεγάλος ιερέας της θρησκείας, που θα πω αυτή είναι η αριστερά ή αυτή δεν είναι. Είμαι σε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήμουν σύμφωνος ως προς την εφαρμογή του μνημονίου. Πιστεύαμε όλοι ότι η Ελλάδα θα κόψει το σχοινί, ότι ήταν το πρώτο σχοινί της λιτότητας που θα κοβόταν στην Ευρώπη. Μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα και τους έλληνες να αναγκαστούν οι νεοφιλελεύθεροι στην Ευρώπη να διατυπώσουν εκ νέου τα σχέδια».

«Ιδού, δεν το έκανε, έχει το δικαίωμα αν οι έλληνες συμφωνούν με αυτό, οι έλληνες το αποφασίζουν. Αλλά θα πρέπει να προσέξουν και να είναι το ίδιο λογικοί με μας. Και να μην λένε ότι η μόνη δυνατή Αριστερά είναι η δική του. Γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί έφτασε στο να συνθηκολογήσει. Είχε μέσα πίεσης. Δεν τα έχει πλέον σήμερα. Αλλά τα είχε τότε» τονίζει.

«Γιατί, αν αποφασιζόταν η χρεοκοπία της Ελλάδας, οι γάλλοι θα πλήρωναν 45 δισεκατομμύρια και οι γερμανοί 65 δισεκατομμύρια. Πιστεύω ότι η συζήτηση δεν θα ήταν αυτής της φύσης, αν είχε θέσει αυτά τα επιχειρήματα πάνω στο τραπέζι. Αλλά δεν το έκανε. Δεν θέλω εγώ είμαι στην χώρα του εδώ, δεν θέλω να τον δείξω με το δάχτυλο. Αλλά δεν είμαι σύμφωνος. Δεν υπάρχει μόνο μία δυνατή Αριστερά, αυτή που υπογράφει συμφωνίες που η κυρία Μέρκελ αποφασίζει. Όχι μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά. Το ελπίζω» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr