Η Κούβα θα καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες της που ζουν στις ΗΠΑ να ταξιδεύουν στη νήσο, παρά τη διπλωματική κρίση μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον εξαιτίας των μυστηριωδών «επιθέσεων» που έβλαψαν την υγεία αμερικανών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους.

Η Κούβα θα καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες της που ζουν στις ΗΠΑ να ταξιδεύουν στη νήσο, παρά τη διπλωματική κρίση μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον εξαιτίας των μυστηριωδών «επιθέσεων» που έβλαψαν την υγεία αμερικανών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους.

Όπως δήλωσε ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, ενώ «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλείνεται», αυτή της Κούβας «κάνει άνοιγμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον ειδικοί έλεγχοι για να ταξιδεύουν κουβανοαμερικανοί στο νησί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας, η διεκπεραίωση των διαδικασιών δυσχεράνθηκε λόγω της έλλειψης προσωπικού στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, μετά την απέλαση 15 κουβανών διπλωματών, εξαιτίας της διμερούς έντασης που προκλήθηκε από τα μυστηριώδη συμβάντα με τα προβλήματα υγείας στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στην Αβάνα.

«Είναι απαράδεκτο και ανήθικο, κατά την άποψη της κυβέρνησης της Κούβας, να τιμωρούνται οι λαοί εξαιτίας μιας διαφοράς μεταξύ κυβερνήσεων», σημείωσε.

Ορισμένοι κουβανοαμερικανοί πάντως ανέφεραν πως η Αβάνα απλά ικανοποιεί ένα αίτημα που υπέβαλλαν εδώ και καιρό, δηλαδή να τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους χωρίς εξονυχιστικούς ελέγχους.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κατηγορήσει επίσημα την Κούβα για τη διάπραξη των «επιθέσεων» που είχαν αποτέλεσμα να υποστούν μερική ή ολική απώλεια ακοής και άλλα προβλήματα υγείας αμερικανοί διπλωμάτες και οικείοι τους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε την περασμένη εβδομάδα υπεύθυνη την Αβάνα.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κούβας κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι δυσφημεί τη χώρα τους, ενώ χαρακτήρισαν ορισμένες από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τα συμβάντα «επιστημονική φαντασία».

Η ένταση γύρω από τις φερόμενες επιθέσεις ακολούθησε την εξαγγελία του Τραμπ τον Ιούνιο ότι θα ακυρώσει κάποια από τα μέτρα που προωθήθηκαν, στο πλαίσιο της ιστορικής διαδικασίας με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κούβας κι ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια και στις εμπορικές συναλλαγές με τη νήσο. Τα μέτρα που εξήγγειλε τότε ο Τραμπ πάντως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

Ο Ροντρίγκες σημείωσε ότι η Κούβα θα καταστήσει, επίσης, ευκολότερο για τα παιδιά των κουβανών στις ΗΠΑ να αποκτούν την κουβανική υπηκοότητα και ότι θα επιτρέψει στους κουβανοαμερικανούς να πηγαίνουν στη χώρα με κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν από δύο κουβανικά λιμάνια. Η Αβάνα θα επιτρέψει εξάλλου σε ορισμένους κουβανούς που είχαν φύγει παράνομα να επιστρέψουν, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr