Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αθήνα η διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό

Στην Αθήνα η διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό

Την ανάγκη για διάλογο, «ο οποίος αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε όλες τις υπαρκτές οντότητες που μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο υπέρ της ειρήνης» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

«Η απαίτηση για ειρήνη, συνύπαρξη, πλουραλισμό και κουλτούρα εναντίον της δυσανεξίας και του φονταμενταλισμού είναι πλέον ορατή και ζωντανή περισσότερο από ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στην Αθήνα υπό την διοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος.

Ο κ. Βούτσης εξήρε την πρωτοβουλία του ΥΠΕ και δήλωσε τη στήριξη της ελληνικής Βουλής. Όλοι είπε, «πολιτικές δυνάμεις αλλά και εκπρόσωποι των δογμάτων όλων των πλευρών και διανοούμενοι και πολιτιστικές εστίες, προσερχόμαστε με το δικό μας φορτίο αξιών στη μάχη για την ειρήνη, για την ανάπτυξη, για τη συνύπαρξη, για την ανοχή, για να μην υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού που υπάρχουν απ’ την υποσαχάρια Αφρική μέχρι και το κέντρο της Ευρώπης και που είναι δυστυχώς φαινόμενα, τα οποία και μέσα στον 21ο αιώνα έχουν νοηματοδοτήσει τη δράση ακραίων κύκλων».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη του συνεχούς διαλόγου, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε όλες τις υπαρκτές οντότητες που μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο υπέρ της ειρήνης, παρατηρώντας ότι «παρότι τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων παράγονται μέσα από αυτήν τη γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας, δεν είναι όλες οι δυνάμεις, ούτε όλες οι χώρες, ούτε όλες οι πολιτικές ηγεσίες που συμφωνούν με αυτήν την οπτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αντίθετα δεν πειθαρχούν και στις ελάχιστες κοινές αποφάσεις της ΕΕ γι’ αυτά τα ζητήματα».

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε απευθύνει χαιρετισμό και προς τους θρησκευτικούς ηγέτες, κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Εκκλησιών, τόνισε πως «χρειάζεται μια ουσιαστική συνεργασία όλων των θρησκειών, των θρησκευτικών δογμάτων, των πολιτικών δυνάμεων, των διανοούμενων, των απλών πολιτών, έτσι ώστε να σταματήσει στον 21ο αιώνα αυτή η έλικα των πολεμικών αντιπαραθέσεων που δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, πρόσφυγες σε ροές που πηγαίνουν απελπισμένοι για να βρουν μια σκιά να μπορέσουν να συνεχίσουν το βίο τους».

Όπως ανέφερε, η κουλτούρα συνύπαρξης θα «πρέπει να πάρει τη μορφή μιας συνεργασίας κι ενός συντονισμού. Και με αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για δεύτερη φορά στην χώρα μας, κυρίως όμως η δική σας ανταπόκριση, όλων όσοι είστε εδώ παρόντες, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης από την πλευρά του σημείωσε πως η Διάσκεψη μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και τόνισε πως αυτό φαίνεται όχι μόνο από τη συμμετοχή αλλά και από τη φυσική παρουσία των ηγετών, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στην αίθουσα να συζητάνε και να ανταλλάσσουν απόψεις.

Αυτό βοηθάει, σημείωσε, έτσι ώστε να μπορέσουν οι όποιες συνεννοήσεις να φτάνουν και στο τοπικό επίπεδο, στις κοινωνίες όπου βρίσκονται. «Δηλαδή, η συνένωση μεταξύ των κορυφών φέρνει αποτελέσματα και στους τοπικούς ηγέτες των Εκκλησιών, οι οποίοι μπορούν να έχουν συνεργασία μεταξύ τους για τα προβλήματα αυτά» προσέθεσε.

«Όλοι μιλούν για τη συνεργασία, την αγάπη, τον δρόμο της ανεκτικότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας για την πολιτική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή» ανέφερε καταληκτικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημείωσε πως «ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γίνει συζήτηση για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν μπορεί να συνδυαστεί χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών».

Xαιρετισμό στο δείπνο που παρατίθεται, στο Μουσείο της Ακρόπολης, προς τιμήν των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη θα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024