Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε θέματα καθημερινότητας επιστρέφουν κυβέρνηση και ΝΔ

Σε θέματα καθημερινότητας επιστρέφουν κυβέρνηση και ΝΔ

Στο πεδίο της χαμηλής πολιτικής, της λεγόμενης καθημερινότητας των πολιτών μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή η κεντροαριστερά είναι εγκλωβισμένη με τις εσωκομματικές διαδικασίες της.

Στο πεδίο της χαμηλής πολιτικής, της λεγόμενης καθημερινότητας των πολιτών μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή η κεντροαριστερά είναι εγκλωβισμένη με τις εσωκομματικές διαδικασίες της.

Με την προσδοκία ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, στο Μέγαρο Μαξίμου ο κεντρικός στόχος είναι η αλλαγή του κλίματος σε κοινωνικό επίπεδο για την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αποδυναμώσει τα κυβερνητικά επιχείρηματα για βελτίωση των συνθηκών στη ζωή των πολιτών και επενδύει στη λεγόμενη καθημερινότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Α.Τ. Πεύκης μετά την καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων και κατέθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την ασφάλεια, ενώ επισκέφθηκε και το νοσοκομείο Μεταξάς στον Πειραιά.

Η αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι το ένα κομμάτι του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης που μαζί με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που θα βρεθεί και πάλι πολύ ψηλά στη δημόσια ατζέντα, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα, στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται, εκτός από τις παρουσίες και ομιλίες του στα περιφεριακά αναπτυξιακά συνέδρια, όπου ο ίδιος είναι σε πρώτο πλάνο, αναμένεται να αρχίσει και πάλι επισκέψεις-επιθεωρήσεις σε κάθε υπουργείο προκειμένου να εντείνει την πίεση στους υπουργούς, αλλά και να δείξει ότι έχει προσωπικό ενδιαφέρον όχι μόνο για μεγάλα θέματα, αλλά και για αυτά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη.

Ακόμη, σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται ο έλεγχος της απόδοσης των υπουργών και ως επιστέγασμα της κυβερνητικής ανασύνταξης αναμένεται, μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, οι βελτιωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, καλούνται να λύσουν τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει στα κόμματά τους.

Ο μεν Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές φωνές που αυξάνονται για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι λόγω των στοιχείων που υπάρχουν δεν προμηνύεται μεγάλη ένταση σε εσωκομματικό επίπεδο.

Το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (Πολιτική Γραμματεία, Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή), όπου και αναμένεται να διατυπωθούν οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ στη σκιά των συζητήσεων για τις κινήσεις του αντιπροέδρου Αδωνι Γεωργιάδη, έχει να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια που υπάρχει σε ένα τμήμα του κόμματος και της ΚΟ για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. οι βουλευτές που είναι συνήθως λαλίστατοι με τους δημοσιογράφους μεταφέροντάς τους γκρίνιες, ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, πλην 3-4 δεν έλαβαν το λόγο, δίνοντας το δικαίωμα στην σημερινή ηγεσία να τονίζει πως δεν υφίσταται εσωκομματικό ζήτημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος και δεν θα υπάρξουν αρνητικές επλήξεις, ενώ δίνουν μεγάλη σημασία και στην παρασκηνιακή προεργασία που γίνεται για τη λύση του χρέους.

Μεγάλο βάρος αναμένεται να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, του οποίου νέος ένοικος είναι ο Γιώργος Τσίπρας (εξάδελφος του Πρωθυπουργού) που ανέλαβε διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, στο κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες…

Το κοινωνικό μέρισμα ήδη προκαλεί και μεγάλη συζήτηση και στη ΝΔ και ήδη βουλευτές της επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολα φέτος να πει όχι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αρης Ραβανός

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024