Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ζητά ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με HIV στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας τους.

Σύμφωνα με την «Θετική Φωνή» τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι εξετάσεις μέτρησης ιικού φορτίου (που είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της επιτυχίας της αντιρετροϊκής αγωγής που κάνουν οι οροθετικοί) γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. 

Στο Κέντρο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εκκρεμούν περίπου 8.500 εξετάσεις, 600 δείγματα εκκρεμούν στο εργαστήριο της ΕΣΔΥ στην Αθήνα και 230 στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αναφοράς έχει διαθεσιμότητα για το επόμενο δίμηνο και καλείται εκ νέου να υλοποιήσει διεθνή διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει τη διενέργεια εξετάσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες άτομα που ζουν με τον ιό HIV στη χώρα μας δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί. 

Όπως υποστηρίζει ο σύλλογος «οι ελλείψεις αντιδραστηρίων δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκών κονδυλίων για την προμήθειά τους, αλλά οφείλονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα. Αν και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συνάψει έστω και καθυστερημένα συμβάσεις και έχει διαθέσει κονδύλια στα τέσσερα πανεπιστημιακά εργαστήρια της χώρας, προκειμένου να διενεργήσουν συνοπτικούς ή διεθνείς διαγωνισμούς, συγκεκριμένες αδυναμίες καθιστούν αδύνατη ή περιορισμένη την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους».

Σύμφωνα με τους οροθετικούς, εμπόδια είναι η υλοποίηση και περάτωση του διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων που είναι χρονοβόρα και στην πράξη φαίνεται πως υπερβαίνει τους έξι μήνες και ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζει τη «μέθοδο του σταγονόμετρου» στη χρηματοδότηση των εργαστηρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Αναφοράς της ΕΣΔΥ, το οποίο έλαβε πρόσφατα κονδύλιο που επαρκούσε για τη διενέργεια μόλις 89 εξετάσεων. Επίσης, η σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προβλέπει συνολικά την προμήθεια 6.000 αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή διερεύνηση του ιικού φορτίου και 200 αντιδραστηρίων για τη γονοτυπική αντοχή, τη στιγμή που στο εργαστήριο εκκρεμούν ήδη προς εξέταση πάνω από 8.500 δείγματα. Αναφορικά με τα αντιδραστήρια της γονοτυπικής αντοχής, αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον όσα και οι νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο, συν τουλάχιστον 10% του συνόλου των ατόμων που βρίσκονται σε αγωγή, δηλαδή περίπου 1.500 με 1.800 το χρόνο στη παρούσα φάση. Τέλος, η εναλλακτική δίοδος μέτρησης του ιικού φορτίου από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια παρουσιάζει κενά και προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των ανασφάλιστων, με τη συμμετοχή στην αποζημίωση, με τον τόπο εξέτασης (αν πρέπει ο ασθενής να μεταβεί σε εξωτερικό διαγνωστικό κέντρο ή θα κάνει την εξέταση και θα παραλαμβάνει το αποτέλεσμα στη Μονάδα Λοιμώξεων) και με την εξίσου σημαντική παράμετρο της τήρησης της ανωνυμίας, λόγω του στίγματος που συνοδεύει τον HIV.

«Η αβεβαιότητα επιτείνεται καθώς πολλά άτομα καλούνται να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο με γενόσημο φάρμακο ή πρέπει να αλλάξουν θεραπευτικό σχήμα, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στην εξέταση που θα επιβεβαιώσει την επιτυχία της θεραπείας», καταγγέλλει ο σύλλογος των οροθετικών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλείται από την «Θετική Φωνή» ο υπουργός Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση εξεύρεση και εφαρμογή μίας οριστικής λύσης στο πρόβλημα σε διαφορετική περίπτωση ο σύλλογος προειδοποιεί ότι προσφύγει σε δικαστικές λύσεις και κινητοποιήσεις.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας