Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία: Δικαστές δικαιολόγησαν βία σε «άπιστη σύζυγο»

Πορτογαλία: Δικαστές δικαιολόγησαν βία σε «άπιστη σύζυγο»

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με την απόφαση που έλαβε δικαστήριο του Πόρτο, το οποίο δικαιολόγησε την άσκηση βίας εκ μέρους ενός άνδρα σε βάρος της «άπιστης» συζύγου του. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε αίτηση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 15.000 υπογραφές. Για την Παρασκευή προγραμματίζεται επίσης μια διαδήλωση.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με την απόφαση που έλαβε δικαστήριο του Πόρτο, το οποίο δικαιολόγησε την άσκηση βίας εκ μέρους ενός άνδρα σε βάρος της «άπιστης» συζύγου του.

Αρχικά, το CSM είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να παρέμβει, παρά τον σάλο που ξέσπασε στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Αποφάσισε όμως να εξετάσει την υπόθεση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Οι δικαστές του δικαστηρίου του Πόρτο αναγνώρισαν ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο και τον καταδίκασαν σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή και σε πρόστιμο 1.750 ευρώ. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών χωρίς αναστολή.

«Η μοιχεία που διαπράττει μια γυναίκα είναι μια συμπεριφορά που καταδικάζεται σθεναρά από την κοινωνία» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, όπου οι δικαστές εξηγούν ότι «κατανοούν τη βία του άνδρα, που ήταν θύμα αυτής της προδοσίας, αφού τον εξόργισε και τον ταπείνωσε η σύζυγός του».

«Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι μια μοιχαλίδα μπορεί να τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου» υπενθυμίζουν επίσης οι δικαστές, που κάνουν αναφορά επίσης στον λιθοβολισμό των άπιστων γυναικών σε ορισμένες κοινωνίες και σε έναν πορτογαλικό νόμο του… 1876 που προέβλεπε την επιβολή μικρής ποινής στους συζυγοκτόνους, εφόσον η σύζυγος ήταν άπιστη.

Η απόφαση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα και προκάλεσε σάλο στην Πορτογαλία.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε αίτηση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 15.000 υπογραφές. Για την Παρασκευή προγραμματίζεται επίσης μια διαδήλωση.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024