Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΠΕ: Στο 1% προσγειώνει την ανάπτυξη για το 2017

ΚΕΠΕ: Στο 1% προσγειώνει την ανάπτυξη για το 2017

Χαμηλώνει πολύ, σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, τον πήχη για την ανάπτυξη το 2017 το ΚΕΠΕ, προβλέποντας ότι αυτή θα τρέξει με ρυθμό 1%. Όπως εκτιμά, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β' εξάμηνο 2017 προσεγγίζει το 1,3%. Η έλλειψη σημαντικής δυναμικής σε αναπτυξιακούς όρους στην τρέχουσα συγκυρία είναι συνάρτηση των γενικότερων καθυστερήσεων, αναφορικά με τη λήψη και εφαρμογή αναγκαίων μέτρων, και της οικονομικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αναφέρει.

Χαμηλώνει πολύ, σε σχέση με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, τον πήχη για την ανάπτυξη το 2017 το ΚΕΠΕ, προβλέποντας ότι αυτή θα τρέξει με ρυθμό 1%. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β’ εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αν και μιλά για σταδιακή εδραίωση συνθηκών ήπιας μεν, άλλά σταθερής ανάκαμψης, τονίζει ότι η έλλειψη σημαντικής δυναμικής σε αναπτυξιακούς όρους στην τρέχουσα συγκυρία είναι συνάρτηση τόσο των γενικότερων καθυστερήσεων, αναφορικά με τη λήψη και εφαρμογή αναγκαίων μέτρων, όσο και της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ με βάση τις προβλέψεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή ενός δομικού υποδείγματος παραγόντων (structural factor model), ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β΄ εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%.

Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το γ’ και δ΄ τρίμηνο, ανέρχονται στο 0,4% και 2,2% ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016. Ενσωματώνοντας στις ως άνω προβλέψεις τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2017, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2017 εκτιμάται στο 1%. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αντανακλά μια ήπια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-0,1%)

Όπως σημειώνεται «διαφαίνεται ότι εδραιώνονται σταδιακά συνθήκες ήπιας μεν αλλά σταθερής οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα, με την εμφανή τάση η αναπτυξιακή πορεία να ενισχύεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η εν λόγω εξέλιξη συναρτάται με την ενεργοποίηση των αναμενόμενων θετικών επιδράσεων από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εντός του τρέχοντος προγράμματος, την εξισορρόπηση σε βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και από την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη μιας σημαντικής δυναμικής σε αναπτυξιακούς όρους στην τρέχουσα συγκυρία είναι συνάρτηση τόσο των γενικότερων καθυστερήσεων αναφορικά με τη λήψη και εφαρμογή αναγκαίων μέτρων, όσο και της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024