Νέο γύρο εκλογών θα κληθεί να αντιμετωπίσει, στις 12 Νοεμβρίου, ο σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ζήτησε από τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν για πέντε ακόμη χρόνια τη θητεία του.

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, σύμφωνα με την κρατική εκλογική επιτροπή, ο Παχόρ λαμβάνει το 47,1% των ψήφων. Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Μάριαν Σάρετς, δήμαρχο της πόλης Καμνίκ, το ποσοστό του οποίου ανήλθε στο 25%.

Στο 43,5% ανήλθε η προσέλευση των ψηφοφόρων. Όπως ανέφερε πολιτικός αναλυτής στο Reuters, όλα είναι πιθανά στον δεύτερο γύρο, αν και ο Παχόρ εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί. 

Ο 53χρονος πρόεδρος της Σλοβενίας, η εξουσία του οποίου είναι εθιμοτυπική, ηγείται του στρατού και διορίζει κεντρικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότεροι από τους διορισμούς πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο.

Ο Παχόρ, που κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ήταν επί χρόνια ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών. Όπως έχει εξαγγείλει, σκοπός του είναι ασφάλεια και η πολιτική σταθερότητα. 

Διετέλεσε ακόμη πρωθυπουργός, από το 2008 μέχρι το 2012.

in.gr