Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από την Καταλονία στη Βελγική Φλάνδρα το «μικρόβιο» της ανεξαρτησίας

Από την Καταλονία στη Βελγική Φλάνδρα το «μικρόβιο» της ανεξαρτησίας

Στην ανησυχία της βελγικής κυβέρνησης ότι το μικρόβιο της «ανεξαρτησίας» θα μπορούσε να μεταδοθεί από την Καταλονία στη Βελγική Φλάνδρα, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας De Tijd. Οι αποσχιστικές τάσεις, αναφέρεται, τροφοδοτούνται κυρίως από τη διάχυτη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη Φλάνδρα για τις μεταφορές πόρων προς το φτωχότερο Νότο. Στις εξελίξεις γύρω από το καταλανικό ζήτημα στρέφεται το ενδιαφέρον και του γαλλόφωνου Τύπου της χώρας.

Στην ανησυχία της βελγικής κυβέρνησης ότι το μικρόβιο της «ανεξαρτησίας» θα μπορούσε να μεταδοθεί από την Καταλονία στη Βελγική Φλάνδρα, αναφέρεται δημοσίευμα της ολλανδόφωνης εφημερίδας της χώρας De Tijd.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι αποσχιστικές τάσεις τροφοδοτούνται κυρίως από τη διάχυτη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη Φλάνδρα για τις μεταφορές πόρων προς το φτωχότερο Νότο.

Τέσσερις δεκαετίες τώρα, παρατηρεί η εφημερίδα, το (ακροδεξιό και ξενοφοβικό) Vlaams Belang (Το «Συμφέρον της Φλάνδρας») παλεύει για την ανεξαρτησία συνεπικουρούμενο τα τελευταία χρόνια από το ηπιότερο N-VA («Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» /Συντηρητικοί Εθνικιστές), το οποίο πάντως κι αυτό ονειρεύεται μια ανεξάρτητη Φλάνδρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή το μεγαλύτερο κόμμα της Φλάνδρας υιοθετεί ένα μοντέλο Συνομοσπονδίας, με βάση το οποίο εκχωρείται στις περιφέρειες (Φλάνδρα και Βαλονία) το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων που ασκεί αυτή τη στιγμή η βελγική Ομοσπονδία.

Ως εκ τούτου, ο συντάκτης διερωτάται κατά πόσον η Καταλωνία θα ανάψει τελικά φωτιά, καθώς ήδη ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται να ανησυχούν. Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και η De Standaard, σχετικά με το ενδεχόμενο το χάος που επικρατεί στην Ισπανία να εμπνεύσει και άλλες ευρωπαϊκές εθνότητες, οι οποίες θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καταλωνίας.

Αυτό θα δημιουργούσε, για το συντάκτη, ένα «ντόμινο» δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν θα αποτελούν πλέον τα έθνη-κράτη αλλά οι μικρότερες περιφέρειες και οι οποίοι κάνουν λόγο για την «εποχή των μεγάλων αποσχίσεων» που βρίσκεται προ των πυλών.

Εξάλλου, η De Standaard φιλοξενεί συνέντευξη του αντιπροσώπου της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, του Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος εκφράζει τη μεγάλη του απογοήτευση από τη στάση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η καταλανική κυβέρνηση δεν είχε υποτιμήσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αν και παραδέχεται ότι ίσως δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη της ανεξαρτησίας. Δεν παραλείπει ωστόσο να υπογραμμίσει ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν ήθελε καν να συζητήσει το ενδεχόμενο παροχής μιας μεγαλύτερης αυτονομίας στην Καταλωνία.

«Εκτροχιασμός της κατάστασης;»

Στις εξελίξεις γύρω από το καταλανικό ζήτημα στρέφεται το ενδιαφέρον και του γαλλόφωνου Τύπου της χώρας.

Η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για «κατάσχεση της αυτονομίας», αναφέροντας πως η Μαδρίτη θέλει να πάρει πίσω όλους τους μοχλούς ισχύος της καταλανικής διοίκησης, από την αυτόνομη αστυνομία μέχρι τη δημόσια τηλεόραση, ενώ στο κύριο άρθρο της μιλά για ένα νέο στάδιο στο μπρα-ντε-φέρ μεταξύ Ραχόι και Πουτζντεμόν, σχολιάζοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση, ύστερα από τρεις εβδομάδες διαλόγου κωφών, προτίμησε τελικά τη σύγκρουση από μία διαπραγμάτευση.

Η La Libre Belgique με τη σειρά της διερωτάται στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο πώς θα σταθεί δυνατό να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της κατάστασης, κάνοντας και αυτή λόγο για κρίσιμη εβδομάδα και για απόλυτο μπρα-ντε-φέρ, ενώ στο κύριο άρθρο της μιλά για επικίνδυνη κλιμάκωση και αναρωτιέται για το πώς θα μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο που απειλεί την Ισπανία, ακόμα και την Ευρώπη. Η λύση προκειμένου η κρίση να μην τεθεί εκτός ελέγχου, καταλήγει η εφημερίδα, δεν μπορεί να είναι άλλη από τον πολιτικό διάλογο, αρκεί κάποιος να φανεί έτοιμος να κάνει το πρώτο βήμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024