Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eτοιμόγεννες και ανάπηροι στο χώμα, απελπιστικές συνθήκες στη Μόρια

Eτοιμόγεννες και ανάπηροι στο χώμα, απελπιστικές συνθήκες στη Μόρια

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Μόρια της Λέσβου, τη στιγμή που το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης στον καταυλισμό δημιουργεί καθεστώς απελπισίας το οποίο εκπέμπει εικόνες ντροπής. Γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ακόμη και στον ένατο μήνα κύησης, διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανάπηροι κείτονται στο χώμα. Άλλοι, δε, όπως αναφέρει στο in.gr η Δήμητρα Σπαθαρίδου Συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας, μετανιώνουν που άφησαν την πατρίδα τους για να βρεθούν σε μια «ελληνική εμπόλεμη ζώνη».

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Μόρια της Λέσβου, τη στιγμή που το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης στον καταυλισμό δημιουργεί καθεστώς απελπισίας το οποίο εκπέμπει εικόνες ντροπής.

Πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαμονής τους, τη στιγμή που εγείρονται φόβοι για αναβίωση των ωρών του περασμένου χειμώνα τότε που οι σκηνές βούλιαζαν κάτω από το χιόνι. Συμπλοκές ανάμεσα στους διαμένοντες στη Μόρια έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου προσκρούει στην κωλυσιεργία με αποτέλεσμα ο ευάλωτος πληθυσμός να κινδυνεύει στον καταυλισμό.

Γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ακόμη και στον ένατο μήνα κύησης, διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανάπηροι κείτονται στο χώμα. Άλλοι, δε, όπως αναφέρει στο in.gr η Δήμητρα Σπαθαρίδου Συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας, μετανιώνουν που άφησαν την πατρίδα τους για να βρεθούν σε μια «ελληνική εμπόλεμη ζώνη».

Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, μετά και την επίσκεψη της κ. Σπαθαρίδου και τη συνομιλία της με πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό.

Καθημερινός είναι ο εφιάλτης των γυναικών, καθώς φοβούνται ακόμη και στην τουαλέτα να πάνε. Περιμένουν να βγει το πρώτο φως ώστε να νιώσουν πιο ασφαλείς, αφού λόγω του υπερπληθυσμού οι διαδικασίες εξέτασης του ευάλωτου πληθυσμού προχωρούν με ακόμη πιο αργό ρυθμό.

SOS εκπέμπουν 19 οργανώσεις με επιστολή τους στον πρωθυπουργό

Έκκληση στην πολιτεία απευθύνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να ληφθεί άμεση δράση που θα συμβάλει στην εκτόνωση της προσφυγικής κρίσης.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλαν 19 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας να μπει τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού» των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως δηλώνει η κ. Σπαθαρίδου, η κατάσταση στη Μόρια είναι κρίσιμη αφού σύμφωνα με καταμέτρηση των τελευταίων ημερών στον καταυλισμό διαπιστώθηκε ότι διαμένουν πάνω από 5.000, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που είναι σχεδιασμένος να φιλοξενήσει.

Το αγκάθι όμως παραμένει ο ευάλωτος πληθυσμός και η καθυστέρηση την οποία υφίσταται και που εμποδίζει την μετακίνηση από τα νησιά. Η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με άλλες οργανώσεις και με τον δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ζητούν να μπει τέλος από την πολιτεία στην ομηρία προσφύγων στα νησιά και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα προς αποφυγή τραγικών επεισοδίων.

Την επικινδυνότητα της κατάστασης στη Μόρια, επιβεβαιώνει η κ. Σπαθαρίδου, που συνάντησε γυναίκες μόνες με παιδιά, αλλά και ανηλίκους να περιφέρονται ταλαιπωρημένοι και ξυπόλυτοι στον χώρο.

«Αν ήξερα ότι θα φοβόμουν τόσο πολύ στη Μόρια για τη ζωή των παιδιών μου, θα έμενα στη χώρα μου» είπε Αφγανός στην Συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Μόρια λόγω των άθλιων συνθηκών

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που της μίλησαν αποκάλυψαν την απελπισία τους και την επιθυμία να ξεφύγουν από το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη Μόρια.

Πριν από μερικές ημέρες, με αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες διαμονής αλλά και τη σύντομη εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, εκατοντάδες φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό, κυρίως αφγανικής καταγωγής, κατέλαβαν το οδόστρωμα μπροστά στη Μόρια.

Τα γυναικόπαιδα κοιμήθηκαν πάνω στην άσφαλτο.

Στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης, παραμένουν και για τρίτο 24ωρο, περίπου 150 αφγανοί πρόσφυγες που μετά τις σοβαρές συγκρούσεις στη Μόρια, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό.

Η ανησυχία, πάντως, είναι διάχυτη εν όψει του χειμώνα. Ερευνήτριες του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν τονίσει, πριν από έναν περίπου μήνα, ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης σε συνδυασμό με την αγωνία για το μέλλον λόγω των κλειστών συνόρων.

«Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει πόλεμο» είχε δηλώσει μάλιστα η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια.

Από το HRW, μάλιστα, είχε γίνει λόγος για ακατάλληλες σκηνές που «με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που περιορίζεται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα».

Τον φόβο αναζωπύρωσης μια νέας ανθρωπιστικής κρίσης, είχε επισημάνει και στην, προ ενός μηνός, συνέντευξή του στο in.gr o δήμαρχος Λέσβου.

Είχε απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για άμεση λήψη μέτρων και ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Εστίασε, ακόμη, στην απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα σε υπουργείο και τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και στην μονομερή κυβερνητική αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τόνισε το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού για να μην μετατραπεί η Λέσβος σε «φυλακή ψυχών», αφού ήδη μοιάζει με κόλαση για χιλιάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες.

Σύγχυση γύρω από τα κονδύλια που χορηγήθηκαν για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα επεισόδια του δραματικού σίριαλ διαδραματίζονται ενώ έχει ανοίξει σοβαρή συζήτηση γύρω από τα χρήματα που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Στη διαχείριση των πόρων που χορηγήθηκαν για την προστασία προσφύγων στην Ελλάδα είχε εστιάσει, πριν από μερικούς μήνες, η βρετανική εφημερίδα Guardian, μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τα 803 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το πιο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία. Έστω ότι τα χρήματα δαπανούνταν για τις ανάγκες των πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά πρόσφυγα θα διαμορφωνόταν στα 780 δολάρια. Ωστόσο, τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν για τις ανάγκες 57 χιλιάδων ατόμων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα και με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος ανά δικαιούχο θα έπρεπε να ανέρχεται στα 14.088 δολάρια», είχε επισημάνει, και ανέφερε στο ρεπορτάζ ότι ανώτερος αξιωματούχος του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που προορίζονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024