Υπουργείο Υγείας: Η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ανήκει στη διοίκησή του
Ζητήματα εσωτερικής αναδιάρθρωσης ρυθμίζει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που για το νέο οργανισμό του υπουγείου Υγείας χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζει το υπουργείο απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κατάργηση του Οργανισμού.
Ζητήματα εσωτερικής αναδιάρθρωσης ρυθμίζει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που για το νέο οργανισμό του υπουγείου Υγείας χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζει το υπουργείο απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κατάργηση του Οργανισμού.
«Η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται, καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του», ξεκαθαρίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά το θόρυβο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τις συνέπειες για τους παρόχους, τους εργαζόμενους και του ασφαλισμένους του Οργανισμού υποχρεώθηκε στην έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα και φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις.
Το ΠΔ του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία. Δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ», υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας και σημειώνει ότι «Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία, αλλά απευθείας στον Υπουργό ή στον αναπληρωτή Υπουργό (αναλόγως σε ποιόν θα ανήκει η αρμοδιότητα σύμφωνα με την Απόφαση του Πρωθυπουργού)».
Τέλος, η Αριστοτέλους τονίζει ότι συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα, και επισημαίνει ότι «ενδεχόμενη ανάγκη αποσαφήνισης ή αναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εάν προκύψει, θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία(;) διάσπαση: «Έφοδος» της μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου – Το σχέδιο Πολάκη για να φάει… τη Δούρου
- Πολυτέλεια; Ξεχάστε όσα ξέρατε – Οι εκατομμυριούχοι της ΑΙ ξοδεύουν αλλού τα χρήματά τους
- ΕΛΑΣ: 400+1 πολίτες από την κοινωνία στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο
- Συνταγή: Μεσογειακά ζυμαρικά με ψητή φέτα
- ΠΑΣΟΚ: Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα – Νέα συνέντευξη τύπου Ανδρουλάκη για τις 17 παρεμβάσεις στις συντάξεις
- Μην «κλέβεις» χρόνο από τον ύπνο σου
- Καιρός: Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442