Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας το Σάββατο

Ισπανία: Θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας το Σάββατο

Η Ισπανία αναμένεται να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας το Σάββατο, μετά τις απειλές του αυτονομιστή προέδρου της, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Η Ισπανία αναμένεται να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να θέσει σε εφαρμογή τις σχετικές κυρώσεις το Σάββατο, μετά τις απειλές του αυτονομιστή προέδρου της, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουρού Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το Σάββατο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, κατά το οποίο η Ισπανία θα προχωρήσει στον έλεγχο της επαρχίας.

Νωρίτερα, ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας».

Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι αυτές οι κινήσεις θα προκαλέσουν ταραχές.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 155, ώστε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας», δήλωσε ο Ραχόι σε ανακοίνωσή του και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο.

Το άρθρο 155 του Συντάγματος του 1978, που θεμελίωσε τη δημοκρατική οδό μετά το θάνατο του Φράνκο, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει την άμεση επιβολή του σε κρίσιμη περίοδο.

Μ.Π.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024