Με απώλεια όρασης κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από καταρράκτη
Από απώλεια όρασης κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από καταρράκτη, μια οφθαλμική πάθηση που ενώ παλαιότερα σχετιζόταν με την τρίτη ηλικία, πλέον στις μέρες μας αφορά και τους μεσήλικες. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με σύνθημα «Έχεις τόσα ακόμα να δεις».
Από απώλεια όρασης κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από καταρράκτη, μια οφθαλμική πάθηση που ενώ παλαιότερα σχετιζόταν με την τρίτη ηλικία, πλέον στις μέρες μας αφορά και τους μεσήλικες. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με σύνθημα «Έχεις τόσα ακόμα να δεις».
Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του καταρράκτη, τους παράγοντες κινδύνου και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές που οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν με τον Οφθαλμίατρό τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών διόρθωσης της όρασης.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα πάσχουν σήμερα από καταρράκτη και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, εάν δεν προβούν σε έγκαιρη αντιμετώπιση, όχι μόνο να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής τους, αλλά και να χάσουν ενδεχομένως την όρασή τους.
«Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία στηρίζει με την αιγίδα και την παρουσία της αυτήν την εκστρατεία της εταιρείας Alcon, που έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση των ατόμων που πάσχουν από καταρράκτη, λόγω της σταθερής ανάγκης που υπάρχει για έγκαιρη πρόγνωση και θεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί η όραση και η ποιότητα ζωής των πασχόντων σε υψηλό επίπεδο», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δρ Δημήτριος Παναγιωτίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.
Η Δρ Κωνσταντίνα Κουφαλά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, υπενθύμισε ότι «ο καταρράκτης είναι μία από τις αιτίες απώλειας της όρασης και προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Σημαντική, ωστόσο, αύξηση παρουσιάζεται κατά τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών. Χάρη στην εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη των ενδοφακών τις τελευταίες δεκαετίες, παρέχουμε πλέον τη δυνατότητα στους ασθενείς μας όχι μόνο να διατηρήσουν την όρασή τους σε όλες τις αποστάσεις μετεγχειρητικά, αλλά και να τη βελτιώσουν. Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) χαιρετίζει αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία της Alcon, τονίζοντας ότι στον ενημερωμένο ασθενή μένει η σωστή επιλογή του χειρουργού οφθαλμίατρου, στον οποίο θα εμπιστευθεί την όρασή του».
Υπενθυμίζεται ότι ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών.
Εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πρωτεΐνη μέσα στον φακό του ματιού προκαλώντας θολότητα, η οποία σταδιακά δυσκολεύει την όραση. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί, επίσης, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, στο κάπνισμα ή ακόμη και στη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.
Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του μέσω χειρουργικής επέμβασης με ενδοφθάλμιο φακό. Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αφαίρεσης του καταρράκτη ώστε να αποκατασταθεί η όραση. Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.
health.in.gr
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442