Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Καλούν για «ηρεμία» μεσούσης της κρίσης ανάμεσα σε Κούρδους και Βαγδάτη

ΗΠΑ: Καλούν για «ηρεμία» μεσούσης της κρίσης ανάμεσα σε Κούρδους και Βαγδάτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιλέξει πλευρά στην κρίση ανάμεσα στους ιρακινούς Κούρδους και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, μεσούσης της εξελισσόμενης διένεξης για τον έλεγχο της επαρχίας του Κιρκούκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιλέξει πλευρά στην κρίση ανάμεσα στους ιρακινούς Κούρδους και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, μεσούσης της εξελισσόμενης διένεξης για τον έλεγχο της επαρχίας του Κιρκούκ.

«Δεν θα συμπαραταχθούμε με κάποιο από τα μέρη», πάντως «δεν μας αρέσει το γεγονός ότι συγκρούονται», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας απρογραμμάτιστης συνέντευξης Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου, ενώ κάλεσε για «ηρεμία».

«Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τους Κούρδους, όπως γνωρίζετε, και στεκόμαστε επίσης στο πλευρό του Ιράκ, παρότι δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε πάει εκεί», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος. Ο Τραμπ είχε ταχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο ιρακινό έδαφος.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών ότι η ανάκτηση του ελέγχου του Κιρκούκ από τις ιρακινές δυνάμεις έγινε «με συντονισμένες κινήσεις, όχι με επιθέσεις».

«Οι στρατιωτικοί και οι σύμβουλοι του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον του ΙΚ) δεν υποστηρίζουν ούτε την ιρακινή κυβέρνηση ούτε την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν όσον αφορά το Κιρκούκ», τόνισε ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ και πρόσθεσε «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ».

Μολονότι χαρακτήρισε «ατυχή» τη μονομερή απόφαση των Κούρδων να οργανώσουν δημοψήφισμα, ο συνταγματάρχης Μάνινγκ τόνισε πως ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιλυθούν τα προϋπάρχοντα προβλήματα «βάσει του ιρακινού Συντάγματος».

Ο συνταγματάρχης Μάνινγκ απέφυγε να πει πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται ανεπτυγμένοι στην επαρχία του Κιρκούκ, επιβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν σύμβουλοι και στις δύο πλευρές. Γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον, «πολύ ανήσυχη» για τη βία στο Κιρκούκ, «συνεργάζεται με αξιωματούχους των κυβερνήσεων» των δύο πλευρών προκειμένου «να μειωθούν οι εντάσεις, να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις και να ενθαρρύνει τον διάλογο».

«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν προκλήσεις τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι εχθροί του Ιράκ οι οποίοι έχουν συμφέρον να υποκινήσουν μια εθνοτική και θρησκευτική σύγκρουση», καθώς «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» και οι εντάσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ μπορεί να εκτρέψουν την προσοχή των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων από αυτή τη «ζωτικής σημασίας αποστολή», συμπλήρωσε η Νάουερτ.

Υπό τον έλεγχο των Γιαζίντι τέθηκε η πόλη Σιντζάρ μετά την αποχώρηση των Κούρδων

Παραστρατιωτική οργάνωση των Γιαζίντι έθεσε υπό τον έλεγχό της την πόλη Σιντζάρ στα βόρεια του Ιράκ, μετά την αποχώρηση των Κούρδων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024