Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών

Τζανακόπουλος: Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως «οι θετικές εξελίξεις, οι οποίες αποτυπώνονται και στους αριθμούς, επηρεάζουν σαφώς την καθημερινότητα των πολιτών.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως «οι θετικές εξελίξεις, οι οποίες αποτυπώνονται και στους αριθμούς, επηρεάζουν σαφώς την καθημερινότητα των πολιτών.

Πάντως, ο υπουργός Επικράτειας διαμήνυσε πως παρά τα θετικά στοιχεία «ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και δεν πανηγυρίζουμε επειδή η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 μονάδες, γιατί ακόμα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η χώρα τα καταστροφικά χρόνια του μνημονίου έχασε σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της, επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για success story.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία», ο κ. Τζανακόπουλος περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση αφήνει πίσω της τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρεται εκτενώς στη σημασία των Περιφερειακών Συνεδρίων και στις διευρυμένες συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

«Η χώρα μας διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ποικιλομορφία, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, εξαιρετικό κλίμα και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και γνώσης. Αυτό λοιπόν, που για πρώτη φορά πραγματοποιεί μία κυβέρνηση στη χώρα, είναι ένας διευρυμένος διάλογος με την τοπική κοινωνία, όχι από τα γραφεία στην Αθήνα και κάθε υπουργό ξεχωριστά, αλλά συντονισμένα και με σχέδιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενώ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν αγνοεί την παραγωγή, το αντίθετο, τη θέτει στο επίκεντρο του σχεδιασμού της. Με διευρυμένο διάλογο με την τοπική κοινωνία, προωθεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην πράξη, μέσα από σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών και συνεργειών που βάζει στο επίκεντρο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας και των ΜμΕ».

Αναφερθείς στον αγροδιατροφικό τομέα, είπε πως η κυβέρνηση τον αντιμετωπίζει ως όχημα ανάπτυξης για την χώρα. «Αντιμετωπίζουμε τον αγροτικό κόσμο ως παραγωγούς του πλούτου και ως στήριγμα της συνοχής της υπαίθρου και αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα η διεύρυνση των μεγεθών του» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικά για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, υπογράμμισε την κάλυψη – σε σύντομο χρονικό διάστημα – οφειλών κοινοτικών ενισχύσεων, την κατοχύρωση αφορολόγητου για τους επαγγελματίες αγρότες, και ανέφερε πως εξασφαλίστηκε η μεταβατική περίοδος για την αγροτική ασφάλιση ενώ έγιναν παρεμβάσεις για τους συναιτερισμους και τα συνδικαλιστικά όργανα.

«Ταυτόχρονα αξιοποιούμε μία σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ, που στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού μας προτύπου» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για τα 43,7 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού,στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου «ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με γνώμονα αν κάποιος αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στο κόμμα μας ή όχι. Το 2016 προχωρήσαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη Θεσσαλία κατά 234%. Και αυτό παρά τα εξαιρετικά σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μαζί με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία, ύψους 7 δισ. ευρώ, που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πως «προχωράμε στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα».

Για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο είπε πως, στη Θεσσαλία, οι συνολικές υποβολές μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου 80% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας, μεταποίησης και αγροδιατροφής.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως « επιπλέον στη Θεσσαλία διατίθενται ακόμα 401 εκατ. ευρώ μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος, ένα μέρος από αυτά δίνεται για σχέδια Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης με προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και αφορούν σημαντικά έργα υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος, βελτίωσης της εικόνας των πόλεων και φυσικά έργα που χρηματοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων. Στη Θεσσαλία, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και από τις 124 που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν θετικά σχεδόν το 94% εξ αυτών. Οι 116 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 6,2 εκατ. ευρώ» κατέληξε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε «μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει σχέδιο, αλλά και οι απαραίτητοι πόροι προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, με μείωση της κατανάλωσης μέσω μείωσης απωλειών και εξορθολογισμού μεθόδων άρδευσης. Αλλαγή του αρδευτικού μοντέλου και προσαρμογή της άρδευσης στις επιστημονικά προσδιορισμένες ανάγκες και αναφέρομαι σε έργα εγκεκριμένα ή έργα που ήδη υλοποιούνται».

Ερωτηθείς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το διαρκές αίτημα για εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος απαντά πως «η αντιπολίτευση της ΝΔ νομίζω ότι αγγίζει πλέον τα όρια της γραφικότητας, αν δεν τα ξεπερνά. Ο αρχηγός της έχει επιλέξει την πορεία του, έχει επιλέξει τους συμμάχους του, έχει μετουσιώσει τη ΝΔ σε ένα κομματικό υβρίδιο, σε ένα συνονθύλευμα ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι προσγειώθηκε στη χώρα τον Ιανουάριο του 2015.

«Ας ακολουθήσει την πορεία που χάραξε και ας συνεχίσει να ζητάει εκλογές. Η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024