Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση - Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς

Αυστρία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση – Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να γυρίσει η κλεψύδρα και οι αυστριακές κάλπες να αναδείξουν τον νικητή των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν τον περασμένο Μάιο. Μετά τα αντισυστημικά «χαστούκια» και την πικρή γεύση που άφησε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, η 15η Οκτωβρίου αυξάνει την αγωνία για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να γυρίσει η κλεψύδρα και οι αυστριακές κάλπες να αναδείξουν τον νικητή των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν τον περασμένο Μάιο. Μετά τα αντισυστημικά «χαστούκια» και την πικρή γεύση που άφησε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, η 15η Οκτωβρίου αυξάνει την αγωνία για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

Προβάδισμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον 31χρονο υπουργό Εξωτερικών, υποψήφιο του Λαϊκού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Μακρόν της Αυστρίας όπως αρκετοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν. Οι θεματικές της πολιτικής του ατζέντας δείχνουν να του εξασφαλίζουν της αποδοχή των ευρωπαίων ηγετών. Η εμφάνισή του δεν μοιάζει απειλητική αφού, όπως εκτιμάται, ο Κουρτς δεν θα είναι ο πολιτικός που θα επιδιώξει να βγάλει το αυστριακό τρένο από τις ευρωπαϊκές ράγες.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης τον θέλουν να «κλέβει» το τελευταίο διάστημα θέσεις από την ακροδεξιά. Ενδεικτικά, η στάση του απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα δεν απέχει ιδιαίτερα από τις επιδιώξεις των ακροδεξιών.

Ο Κουρτς, ωστόσο, κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Εμανουέλ Μακρόν ως προς την μεταρρυθμιστική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει την ΕΕ. Οι ομοιότητες με τον γάλλο πρόεδρο δεν σταματούν εδώ: Και απέναντι στον αυστριακό υποψήφιο βρίσκεται η «λερναία ύδρα» της ακροδεξιάς, τα ποσοστά της οποίας στην Αυστρία εμφανίζονται διαρκώς «τσιμπημένα» προς τα πάνω.

Για τη δεύτερη θέση δεν μοιάζει, μάλιστα, απίθανη η επικράτηση των ακροδεξιών του Κόμματος της Ελευθερίας. Ο Χανς-Κρίστιαν Στράχε φλερτάρει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με τη θέση του αντικαγκελάριου, δώδεκα χρόνια αφότου αντικατέστησε τον μέντορά του Γεργκ Χάιντερ στην ηγεσία της αυστριακής ακροδεξιάς.

Μάχη στήθος με στήθος για την δεύτερη θέση δίνουν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων και οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες.

Εμφανείς είναι, πάντως, οι αλλαγές στον αυστριακό πολιτικό χάρτη: Επί δεκαετίες στην αυστριακή πολιτική σκηνή κυριαρχούσαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, πλέον όμως αυτός ο συνασπισμός επισκιάζεται από τη θολούρα που προκαλεί η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ακροδεξιά στην Αυστρία είναι επί δεκαετίες παρούσα εάν όμως το Κόμμα των Ελευθέρων καταλάβει τη δεύτερη θέση το «χαστούκι» στην Ευρώπη θα είναι δυνατό.

Μέσα σε ένα χρόνο η άνοδος των ποσοστών του Κόμματος των Ελευθέρων είναι ανησυχητικά μεγάλη και όπως φαίνεται κερδίζει πόντους από ρατσστικές εξάρσεις και αλαλαγμούς απέναντι στους πρόσφυγες. Η φοβική διάθεση απέναντι στην Ευρώπη και η δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές των τελευταίων ετών ενισχύουν, ακόμη, τη φωνή των ακροδεξιών.

Ορισμένοι διατείνονται ότι οι αυστριακές εκλογές καθρεφτίζουν τη δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ, στοιχείο που διαπιστώθηκε και στις γερμανικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι Aυστριακοί προσέρχονται στις κάλπες, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου αναμένεται να επιτρέψει τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο ακροδεξιός υποψήφιος του FPO, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί από τον πρώην ηγέτη του Κόμματος των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

«Φαίνεται ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας οδεύει προς την κυβέρνηση. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Αυστρίας προς την ΕΕ», ανέφερε σε σημείωμά του οικονομολόγος της JP Morgan.

Φόβοι δεν εγείρονται σχετικά με τον εκτροχιασμό της Αυστρίας από την φιλοευρωπαϊκή πορεία, αλλά σχετικά με την συμμετοχή και συνεισφορά της στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, θέμα για το οποίο αυξάνονται οι συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας.

Μια άκαμπτη, δε, στάση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα αποτελεί κερασάκι στην ευρωπαϊκή τούρτα, σε μια περίοδο που οι διαρκώς αυξανόμενες ροές εντείνουν την διεθνή ανησυχία.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024