Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθησυχαστική η ΕΕΑΕ για τη ραδιενέργεια στην ελληνική ατμόσφαιρα

Καθησυχαστική η ΕΕΑΕ για τη ραδιενέργεια στην ελληνική ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν σε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, οι οποίες ανιχνεύθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν σε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, οι οποίες ανιχνεύθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει πως εντόπισαν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας ο οποίος μας δήλωσε πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας.

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

«Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χουσιάδας ενώ για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο δηλώνει απολύτως καθησυχαστικός.

Από πού όμως προέρχονται αυτά τα ευρήματα και μήπως υπάρχει η πιθανότητα τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν με αποτέλεσμα να γίνουν ανησυχητικά; «Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε εικασίες, ωστόσο είναι γνωστό πως η έκλυση ενός ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα π.χ. από λιώσιμο ραδιενεργού πηγής κατά την ανακύκλωση παλαιών μετάλλων (scrap) ή διαρροής από κάποια εγκατάσταση (για παράδειγμα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων ή επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών). Υπάρχει και το ευφάνταστο σενάριο της καταστροφής δορυφόρου που περιελάμβανε αυτό το υλικό στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κίνηση του «νέφους» εξαρτάται από την μετεωρολογία και δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πηγή προέλευσης και την πιθανή συμπεριφορά της.

Ωστόσο, οι μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν απομείωση των -πάντα βέβαια πολύ μικρών- επιπέδων συγκέντρωσης. Πρακτικά, λοιπόν, η πιθανότητα να δούμε αύξηση είναι αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις».

Ορέστης Καρύπης

in.gr

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024