Ουγγαρία: Ταχύτερη ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Η Ουγγαρία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και από το ΝΑΤΟ να περιλάβει στις τάξεις του τις χώρες αυτές, δήλωσε την Τετάρτη ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Η Ουγγαρία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και από το ΝΑΤΟ να περιλάβει στις τάξεις του τις χώρες αυτές, δήλωσε την Τετάρτη ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης είναι μια εγγύηση ασφαλείας», δήλωσε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν επίσης περισσότεροι από δέκα αξιωματούχοι χωρών της κεντρικής Ευρώπης και των δυτικών Βαλκανίων.
«Ασταθή Δυτική Βαλκάνια, στα οποία θα επικρατεί ένταση, αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για όλη την Ευρώπη … Έχουμε αιτήματα σχετικά μ’ αυτό».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να προσφέρει στη Βοσνία και το Κόσοβο «ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους και χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης», ενώ κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να λάβει απόφαση να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ και να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη της Βοσνίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένας σημαντικός κίνδυνος από μια ασταθή νοτιοανατολική ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι η ανικανότητά της να αντεπεξέλθει σ’ ένα νέο κύμα μετανάστευσης.
«Αν έρθει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, μόνο σταθερά και ισχυρά Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να το σταματήσουν», υποστήριξε ο Σιγιάρτο. «Αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει στρατηγική αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια».
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δύναμη και κουράγιο Τραϊανέ. Είμαστε στο πλευρό σου» (pic)
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
- Ηράκλειο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση κακοποίησης της 3χρονης – Τα δύο νεκρά μωρά και το τεστ DNA
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί αποχώρησε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy από την Κρήτη;
- Η ηρεμία του να ξέρεις ότι είσαι, επιτέλους, σπίτι
- Το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο: «Το πάρτι της ζωής μας»
- Πάπας: «Θαυμαστή Ανθρωπότητα» – Αυτόν τον τίτλο φέρει η πρώτη Εγκύκλιός του, αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Κίνα: Ο Σι υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και εξήρε τις προσπάθειές του για ειρήνη στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)





























![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442