Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δεν θα φέρει ριζικές αλλαγές η αποχώρηση Σόιμπλε γράφει ο βελγικός τύπος

Η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το ευρωπαϊκό προσκήνιο εξακολουθεί και σήμερα, Τρίτη, να απασχολεί τόσο τον βελγικό όσο και τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπο. Ως άτεγκτο διαπραγματευτή, σκληρό και πεισματάρη μέχρι να περάσει το δικό του, ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, παρουσιάζει τον Σόιμπλε η βελγική εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Νέστορας- Σόιμπλε φεύγει από το προσκήνιο, αλλά η γερμανική στάση δεν πρόκειται να αλλάξει».

Η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το ευρωπαϊκό προσκήνιο εξακολουθεί και σήμερα, Τρίτη, να απασχολεί τόσο τον βελγικό όσο και τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπο.

Ως άτεγκτο διαπραγματευτή, σκληρό και πεισματάρη μέχρι να περάσει το δικό του, ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, παρουσιάζει τον Σόιμπλε η βελγική εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Νέστορας- Σόιμπλε φεύγει από το προσκήνιο, αλλά η γερμανική στάση δεν πρόκειται να αλλάξει».

Η εφημερίδα αποδίδει στον Σόιμπλε ένα ρόλο-κλειδί στην χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνοντας ότι ενώ για τους επικριτές του υπήρξε η αποθέωση της αναλγησίας και η απόλυτη ενσάρκωση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας, για τους υποστηρικτές του ήταν εκείνος που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ.

Ειδική αναφορά γίνεται στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου προς τον αποχωρούντα Γερμανό ομόλογό του, ενώ σημειώνεται ότι ο πρώτος πρέπει να υπήρξε ευτυχής που για μια έστω φορά οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αποτελούσαν θέμα της ημερήσιας διάταξης στο χτεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα, αν και οι (κατά πολλούς φαινομενικές) τριβές μεταξύ του Σόιμπλε και της γερμανίδας Καγκελαρίου ανήκουν πλέον στο παρελθόν, η αποχώρηση του παλαίμαχου πολιτικού δεν θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές της γερμανικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και προώθησης μεταρρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Βερολίνο εμφανίζεται χολωμένο με την θεωρούμενη ως χαλαρή στάση της Επιτροπής απέναντι στην Γαλλία και την Ιταλία και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο να εκλεγεί Γάλλος πρόεδρος του Eurogroup φαίνεται ελάχιστα πιθανό, παρατηρεί η εφημερίδα. Εκτιμά επίσης ότι η Μέρκελ εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να καταστούν δυνατές τόσο η «κοινοτικοποίηση» των κρατικών χρεών όσο και η παροχή εγγυήσεων για τις τραπεζικές καταθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς προτιμά τα «μικρά βήματα» από τις «ρηξικέλευθες κινήσεις». Αν και τείνει ευήκοον ους στα γαλλικά αιτήματα για ενίσχυση της ευρωζώνης, η Γερμανία είναι έτοιμη εάν παραστεί ανάγκη να βάλει φρένο στα γαλλικά σχέδια προκειμένου να προασπίσει αποτελεσματικότερα τα γερμανικά συμφέροντα, καταλήγει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο Βαν Οβερτβελτ επαινεί τον Σόιμπλε ως υπέρμαχο των συμβιβασμών», κάνει λόγο για «εύσημα» που του απένειμαν τόσο ο Βέλγος όσο και οι άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το Eurogroup.

Σημειώνεται ειδικότερα πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν εφείσθησαν επαίνων προς τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Eurogroup και ότι ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο Γερμανός πολιτικός αναζητούσε πάντοτε τον συμβιβασμό: «Νομίζω πως θα μας λείψει εξαιτίας όχι μόνο της πολιτικής του σοφίας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό κάτι που πολλές φορές δεν γινόταν αντιληπτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαν Οβερτβελτ σύμφωνα με την εφημερίδα. Επισημαίνεται ακόμη πως στο αποχαιρετιστήριο δώρο που δόθηκε προς τον Σόιμπλε, μία σημαία της ΕΕ, πάνω στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών έγραψαν ένα σύντομο αποχαιρετιστήριο σημείωμα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έγραψε : «Τίποτα δεν θα είναι πια ακριβώς το ίδιο» (Nothing will be quite the same again).

To Politico από πλευράς του εστιάζει – σε μη εορταστικό πλαίσιο – στην προειδοποίηση του απερχόμενου Γερμανού υπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος εξαιτίας της συσσώρευσης ολοένα και μεγαλύτερης ρευστότητας και της αύξησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Οι σχετικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία νέα δημοσιονομική κρίση. Πρόσθετο πρόβλημα είναι, κατά τη γνώμη του, ο μεγάλος όγκος «κακών δανείων» στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών και η μεγάλη ρευστότητα που παρέχεται από τις κεντρικές τράπεζες στην οικονομία.

Τέλος η Agence Europe δημοσιεύει στο ίδιο θέμα ρεπορτάζ με τον τίτλο «Ο Σόιμπλε παραδίδει τη θέση του μετά από 8 χρόνια διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024