Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές οι Έλληνες;

Ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές οι Έλληνες;

Την προτίμηση του ελληνικού λαού φαίνεται να κερδίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ, που δημοσιεύσει η Καθημερινή.

Την προτίμηση του ελληνικού λαού φαίνεται να κερδίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που δημοσιεύσει η Καθημερινή.

Το 57.5% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τη Ρωσία και το 67% έχει θετική γνώμη για τον πρόεδρό της. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απέσπασε ποσοστό 56% στις αρνητικές απόψεις, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε 73%.

Η τάση προς τον Πούτιν ερμηνεύεται ως συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Επίσης, εκτιμάται ότι υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας, σε σχέση με τον Τραμπ ή τη Μέρκελ.

Βέβαια, όταν τίθενται πιο συγκεκριμένα ερωτήματα, η φιλική προσέγγιση στον Πούτιν αλλάζει, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί πως η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν λειτουργούν σωστά.

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερέχει στις δύο προαναφερθείσες έννοιες. Το ίδιο, όμως, δε φαίνεται να ισχύει για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, πίσω φαίνεται πως μένει η Ρωσία, όταν στο τραπέζι «πέφτουν» θέματα όπως η εργασία και οι σπουδές. Οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι πρώτες στις προτιμήσεις των Ελλήνων για σπουδές ή εργασία. Η Ρωσία, σε αυτά τα σενάρια, αποσπά ένα ασήμαντο ποσοστό.

Συνεπώς, σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΜΑΚ, ο αντιαμερικανισμός παραμένει σταθερά στην ελληνική κοινωνία, κάτι στο οποίο βοηθά και η παρουσία Τραμπ, ενώ ο φιλοευρωπαϊσμός αποτελεί κυρίαρχο ρεύμα, κάνοντας την ρωσοφιλία να μοιάζει με «συναισθηματική», όπως αναφέρει η Καθημερινή.

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024